Rabiatül Adeviye ve Nahda meydanlarında gösteri yaparken baltacı denilen grupların saldırısına uğrayan 700 kadar kişinin Cuma namazından sonra sığındığı El Fetih Camii dün bir operasyonla boşaltıldı.

Güvenlik güçleri camiden çıkardığı eylemcileri baltacılardan korumak için havaya ateş açmak zorunda kaldı. Camide yaklaşık 24 saat mahsur kalan TRT Muhabiri Metin Turan ile Anadolu Ajansı Muhabiri Hibe Zekeriya gözaltına alınarak, cezaevine nakledildi. Cezaevinin Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in kaldığı cezaevi olduğu belirtildi.

"CEZAEVİNE GİDİYORUZ"

Hürriyet'in haberine göre Mısır'ın başkenti Kahire'de darbe karşıtı gösterileri haber yapmak üzere Ramses Meydanı'na giden ve bölgedeki El Fetih Camisi'nde mahsur kalan Anadolu Ajansı muhabiri Hibe Zekeriya ve TRT Kahire Muhabiri Metin Turan, güvenlik güçleri tafından gözaltına alınarak Tora Cezaevi'ne götürüldü.

Zekeriya, polis aracından AA Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörlüğü Kahire merkez ofisini aramayı başararak, güvenlik güçlerinin bir grup gazeteciyi polis aracına alarak Tora Cezaevi'ne götürdüğünü aktardı. Güvenlik güçlerinin, kendilerini polis aracına "Baltacı" denilen suç gruplarından korumak amacıyla aldıklarını ifade ettiğini aktaran Zekeriya, Tora Cezaevi'ne ulaştıklarını fark ettiklerinde şaşkınlığa uğradıklarını belirtti.

TRT Muhabiri Metin Turan'ın da kendileri ile birlikte olduğunu kaydeden Zekeriya, telefon bağlantısı kesilmeden önce "Şu anda Tora Cezaevi'ne giriyoruz" diye konuştu.A.A.

BÜYÜKELÇİLİK DEVREDE

TRT Muhabiri Metin Turan ve Anadolu Ajansı Muhabiri Hibe Zekeriya’nın gözaltına alınıp cezaevine konmaları üzerine Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği hemen devreye girdi. Büyükelçilik gazetecilerin cezaevlerindeki sorgulamalarında yanlarında bulunmak için Mısır adli ve güvenlik makamlarıyla irtibata geçti. Türk yetkililer normalde gazetecilerin sorgulamalarında gazeteci olduklarını ve görev için camiye gittiklerini belirtmelerinden sonra serbest bırakılmaları gerektiğini belirterek, “Ancak olağanüstü darbe şartlarında her ihtimali gözönüne aldığımız için Kahire Büyükelçiliği tamamen gazetecilere odaklanmış durumda. Amacımız gazetecilerin kısa süre içinde serbest bırakılmalarını sağlamak” dediler.

MİNAREDEN ATEŞ AÇILDI

El Fetih Camisi’ne sığınanlar ile camiyi kuşatan güvenlik güçleri uzun süre pazarlık yaptı. Hatta bu pazarlığın anlaşmayla sonuçlandığı ileri sürülüyordu. Ancak Cami’nin minaresinden kimliği belirsiz kişilerce açılan ateş durumu değiştirdi. Güvenlik güçlere ateşe yanıt verirken operasyon emri verildi. Polis Cami’nin mescidine açılan kapılara yapılan barikatları yıktı ve içeri çok sayıda göz yaşartıcı bomba attı. Bu müdahale cami içinde paniğe yol açtı. Ardından cam içinden silah sesleri yükseldi. Baskın sırasında cam içinde bulunanlar caminin içinden minareye giriş olmadığını ve camidekilerin elinde silah bulunmadığını savundu.

'CAMİDEN ÇIKMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Turan, yaşadıklarını bugün erken saatlerde gazetecilere anlatmıştı. Cami içinden yaşananları anlatan Turan, “Caminin etrafı Baltacılar, zırhlı araçlar, polis ve keskin nişancılarla çevrili. Dışarı çıkabilmek mümkün değil” dedi.

Hürriyet muhabirinin cep telefonundan ulaştığı Turan şunları söyledi:

“Caminin içinde olanları görüntülemek için buraya geldim. Ben içeride görüntü alırken biranda ortalık karıştı ve caminin kapıları kapatıldı. Twitter’dan durumu anlattığımda ‘Bana niye içeride kalıyorsun’ diye sitemler geldi. Ben isteyerek kalmadım ki. Yatsı namazından önce buraya iş yapmaya geldim ama mahsur kaldım.

BALTACILAR KAPIDA

Dışarı çıkmak mümkün değil. Cami kapısının önü Baltıcılarla sarılmış durumda. Caminin bir tarafı ve arkası zırhlı araçlarla, bir diğer tarafı da polisle çevrilmiş durumda. Caminin civarındaki binaların üzerlerinde de keskin nişancılar var. Camiden iki kişi çıktı önce Baltacılar tarafından ölesiye dövüldü, sonra da gözaltına alındılar.

TAVŞAN GİBİ AVLIYORLAR

Dışarıda hareketlilik olduğu zaman caminin pencerelerinden bakıyoruz. İnsanlar kaçışıyor. Sanki tavşan avlanıyor gibi insanların üzerine ateş açılıyor. El Cezire televizyonu da camide mahsur kalan insanların serbest bırakılmaları için çağrı yapıyorlar, buraya dışarıdan insanlar gelsin bizleri kurtarsın diye. Ama bu şartlar altında dışarıdan insanların camiye girebilmeleri mümkün değil.

KOLUMA İSİMİMİ VE NUMARAYI YAZDIM

Kurtulmak için dua ediyoruz. Aç susuz durumda bekliyoruz. Camii içinde iki tane priz var. Telefonları şarj etmek için kuyrukta bekliyoruz. Benim de şarjım bitmek üzere. Ne olur olmaz diye ben de koluma ismimi ve haber verilecek telefon numaramı hem Türkçe, hem de Arapça yazdım. Herkes aynı şeyi yapıyor.

“HAKKINIZI HELAL EDİN”

Camide 12 saatten uzun süredir mahsur kalan 500 kişiden biri olan Turan yaşadıklarını Twitter hesabından da bildirdi. Vasiyetini not düşen Turan “hakkınızı helal edin” yazdı.