Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından, millet bahçeleri projesine “rekabet ve eşit muamele ilkelerinin ortadan kaldırılarak adrese teslim ihale” yapıldığı gerekçesi ile dava açıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Millet bahçeleri, büyük projelerin arka bahçesi. Milletin bahçesi değil, rezidansların bahçesi” dedi.
 
Cumhuriyet’in haberine göre  dava dilekçesinde, “Kamu ihalelerinin işin ehli olmayan sermaye sahiplerine verilmesi, Kamu İhale Yasası’nın rekabet ve eşit muamele ilkelerinin ortadan kaldırılarak adrese teslim ihale yolunun açıldığı” belirtildi. Dilekçede, ihale için 8.5 milyon lira gelir kazanma şartının da rekabeti engellediği belirtildi. Dilekçede, haksız rekabetin ve tekelleşmenin önünün açıldığı ifade edilerek “Sermaye gruplarından başka hiçbir ticari yapılanmaya fırsat tanınmayacağı kesinleştirilmiş, sermaye şirketlerine yaşam hakkı sunulan, orta ve küçük ölçekli hiçbir mimarlık, peyzaj mimarlığı ve mühendislik hizmetleri üreten firmalara yaşam hakkı tanınmamıştır” denildi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Nerede bir millet bahçesi varsa etrafında çok büyük ölçekli projeler var demektir. İşte Ankara’da Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanlarını millet bahçesi ilan ettiler, orada Merkez Ankara Projesi var. Aynı şekilde İmrahor Vadisi’ni yapıyorlar, orası da Sinpaş’ın arka bahçesi olacak. Orası Ankara’nın yapılaşmaya açılmaması gereken tek alanı. Bu kamusal alanın kamudan alınıp, aslında sermayeye peşkeş çekilmesinin aracı haline geliyor ve onların piyasasını artırmaya yönelik bir operasyon. Zaten bu kadar paramız yok, niye yapıyorsunuz bu kadar büyük yatırımları? Hepsi rant getiriyor çünkü. Millet bahçeleri, büyük projelerin arka bahçesi. Milletin bahçesi değil rezidansların bahçesi” dedi.