Mardin Midyat'ta yaşayan Mıhallemi, Süryani, Arap, Kürt ve Şemikan halkları geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Lice'de dikilen Mahsum Korkmaz heykelinin düzenlenen operasyonla kaldırılmasıyla çıkan olaylarda bir kişinin hayatını kaybetmesi ve çok sayıda kişinin yaralanmasına ilişkin ortak açıklama yaptı.

Merkezi Midyat’ta bulunan Şemikan Halkları Birliği, Mardin Süryani Birliği, Mıhallemi Derneği ve Anadolu Arap Birliği yöneticileri yaşananların çözüm sürecine vurulan bir darbe olduğunu belirterek şöyle dediler:

“Yıllardır savaşın ve kaosun hakim olduğu Mezopotamya topraklarında, tam da çözüme yönelik adımların atıldığı bir dönemde dikilen Mahsum Korkmaz heykelinin kaldırılması için yapılan operasyonda bir yurttaşımız yaşamını yitirmiş ve çok kişi de yaralanmıştır.

Hiçbir şeyin insandan değerli olmadığı inancında olan bizler, çözüm sürecinde tansiyonu yükseltecek provokatif eylemlerden kaçınılmasının bir gereklilik olduğuna inanıyoruz.

Heykelin dikilmesinin yürütülen müzakerelerde, karşılıklı güvenin sonucu olduğuna inanmaktayız. Bir ulus ya da topluluk tarafından kabul edilip saygı duyulan bir değere hiçbir ulusun, hiçbir kurum ve kuruluşun saldırı hakkı yoktur, olmamalıdır.

Halklar ve inançlar olarak kadim topraklarımızda kan dökülmesi bizi oldukça rahatsız etmekte ve kaygılandırmaktadır.

Bu minvalde inanç, medeniyet ve mücadele ile yoğrulan topraklarda değerleriyle oynanan, hakkı yenen, ezilen tek bir halk ve yurttaş bile istemiyoruz.

Bundan dolayı barış süreci ciddi anlamda sahiplenilmeli ve kararlı bir şekilde sonuna kadar götürülmelidir.

Provokatif eylemlerin önüne geçmek ve barışı topluma mal edip kalıcılaştırmak için de müzakere heyeti ile izleme heyeti çalışmaları zaman kaybetmeksizin başlatılmalıdır.

Halklar ve inançlar olarak barış sürecinin selameti için taraflardan gerginliği minimize edecek sağduyulu açıklamalar ve yaklaşımlar bekliyoruz ” (Demokrat Haber)