(Cesîmê Îlhan-î)

Erzurumluları BDP’yi durdurmaya çağıran ve “MHP PKK ile müzakere yapmaz” diyen MHP’li Ümit Özdağ’ın PKK ile görüştüğünü biliyor muydunuz?

MHP'li Ümit Özdağ 6 Mart’ta “Erzurum PKK’ya set olacak” diye bir yazı kaleme alarak BDP'nin oylarını gittikçe arttırdığına dikkat çekmiş ve durdurulması gerektiğini belirtmişti.

Özdağ "BDP'nin oyları yüzde 10'un üzerine çıkıyor, BDP/PKK, Erzurum’un dört ilçesinde Hınıs, Tekman, Karayazı ve Karaçoban’da belediye başkanlıklarını ele geçirmeye çalışmaktadır, durdurulmalıdır" diyordu.

Ümit Özdağ, “Erzurum’un vatanperver, milliyetçi, dinine ve geleneğine bağlı insanları, PKK’ya ve PKK’ya taviz üstüne taviz veren AKP’nin müzakereci zihniyetine “BURAYA KADAR” demelidir ve diyecektir inşallah” ifadelerini kullanıyordu.

“MHP, PKK İLE MÜZAKERE ETMEZ

Son olarak Özdağ, MHP’nin PKK ile hiç işi olmaz diyerek şöyle devam ediyordu: "MHP’ye kızsanız da, şu veya bu politikasını eleştirseniz de bilirsiniz ki MHP, PKK ile müzakere etmez, PKK’ya teslim olmaz. Ve ihanet etmez”.

AMA ÖZDAĞ PKK İLE MÜZAKERE EDER

AK Parti’yi PKK ile masaya oturmakla suçlayan ve MHP’nin PKK ile müzakere yapmadığını söyleyen Ümit Özdağ’ın, PKK ile hem Türkiye’de hem Amerika’da masaya oturduğu ortaya çıkmıştı.

27 Mayıs 2011 tarihli Star Gazetesi’nde Cevheri Güven imzalı 'Müzakere için PKK ile İki Kez Masaya Oturan MHP'li' başlıklı bir haber yer almıştı.

"KANDİL'E DAVET EDİLDİ" İDDİASI

Habere göre MHP'nin 'beyin takımında' yer alan Prof. Dr. Ümit Özdağ'ın, 'Diyarbakırlı bir işadamı' aracılığıyla PKK'yle hem Türkiye'de hem de Amerika'da masaya oturduğu, örgüt liderlerinden Murat Karayılan tarafından da Kandil'e davet edildiği yazıldı.

GÖRÜŞME 15 KASIM 2002'DE

TSK ile bağlantısıyla gündeme gelen Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi 'nin (ASAM) başkanıyken önce MHP Genel Başkanlığı için ismi geçen ardından MHP İstanbul milletvekili adayı olan Prof. Dr. Ümit Özdağ'ın, PKK temsilcileriyle yaptığı görüşmeler MİT raporlarına yansıdı.

MİT'in çok güvenli bilgileri aktarırken kullandığı "Hassas Kaynak" ifadesiyle gönderilen belge, 4 Mart 2003 tarihini taşıyor. 15 Kasım 2002'de üçüncü bir kişi arabuluculuğunda, PKK mensubu bir kişi ile ASAM Başkanı Özdağ arasında Özdağ'ın ofisinde gerçekleştiği belirtilen görüşmede, Özdağ'a görüşmenin gizli kalacağı konusunda PKK'liler tarafından güvence verildiği belirtiliyor.

DAVETE TEŞEKKÜR ETTİ Mİ?

MİT belgesinde, söz konusu arabulucu Mehmet M.'nun Diyarbakırlı bir işadamı, PKK'linin ise İrfan G. olduğu belirtiliyor. 15 Kasım 2002'de gerçekleşen görüşmede PKK temsilcisinin, Ekim 2002'de ASAM Başkanı'nın görüşme talep etmesine rağmen gelmediği, Murat Karayılan'ın ise K. Irak'a davet etmesine rağmen Özdağ'ın gitmediğini dile getirdiği belirtiliyor. Özdağ'ın ise Ekim ayında yurt dışında başka bir konferans daveti nedeniyle görüşmek için Avrupa'ya gidemediğini belirttiği, Karayılan'la görüşmeye gidememesiyle ilgili ise daha ilginç bir gerekçe sunduğu ifade ediliyor.

Karayılan'ın davetine "teşekkür" ettiği belirtilen Özdağ'ın, kendisinin derin devletin adamı olduğuna yönelik kamuoyundaki inancı, görüşmeye gelememe gerekçesi olarak sunduğu belirtiliyor. Özdağ'ın, kamuoyunda bilinenin aksine sorunun diyalogla çözülmesine olan inancını PKK temsilcisine ifade ettiği de belgeye yansıyan bilgiler arasında. MİT belgesinde PKK Temsilcisi'ne Özdağ'ın verdiği kritik bilgiler de yeralıyor.1997 yılında ABD'de dönemin PKK temsilcileriyle görüşen Özdağ, "Örgüt silahları sustursun, silahlı güçlerini sınırların dışına çeksin, soruna tartışma ve çözüm zemini doğar" dediğini ancak buna karşılık bulamadığını belirtiyor.

HÜKÜMETİ MÜZAKERE İLE ELEŞTİRDİ

MİT raporlarında PKK'yle görüştüğü ortaya çıkan MHP milletvekili adayı Ümit Özdağ, son dönemlerde AK Parti hükümetine yönelik 'PKK'yla müzakere ediyorlar. MHP müzakere değil mücadele yapacak' eleştirileriyle öne çıkıyordu.

Son olarak CNN Türk'te "Ne Oluyor" programına katılan Özdağ, medyanın MHP'nin söylemlerini çarpıttığını, terörle müzakere değil mücadele edeceklerini ve Güneydoğu halkı üzerinde PKK baskısı olduğunu, gerçek demokrasi için bu baskının ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Özdağ, PKK ile müzakerelere ilişkin şu eleştirilerde bulunmuştu: "Şu anda hazırlanan AKP Anayasası'nın yazarlarından birisi de Abdullah Öcalan'dır. İmralı'da, Öcalan'la neyin müzakeresi yapılıyor? Her halde Öcalan'ın sağlık durumu veya PKK'lıların dağdan inmeleri sonrasında hangi işlere yerleştirilecekleri değil. Müzakere edilen yeni anayasadır. AKP 'çakma milliyetçilik' yaparak oy toplamaya çalışıyor."

"YİNE GÖRÜŞELİM' DİYE AYRILIYORLAR

MİT raporlarına göre Özdağ ile PKK 2002'de masaya oturdu ve bu görüşmeler MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde MGK Genel Sekreterliği'ne de iletildi. MİT raporuna göre, Özdağ bu görüşmelerde PKK temsilcisiyle 'örgüt silahlı güçlerini sınırların dışına çeksin, soruna tartışma ve çözüm zemini doğar' teklifini iletti ancak bu istek örgüt tarafından reddedildi. Görüşmeyi yararlı bulan Özdağ'ın, bu tür görüşmelerin devam etmesini istediğini söyleyerek "gizlilik" ricasında bulunduğu ve konuyu üst düzeyde tanıdığı dostlarına ileteceğini belirttiği belgede yer alıyor.

İşte MİT’in ilgili raporu: