Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu hakkında, başkan seçildiği ilk dönemde 33 kişi ile birlikte gözaltına alındığı soruşturmadan ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçundan ceza talep edildi.

Son olarak 3 Şubat 2021 tarihinde Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmanın ardından, savcı mütalaasını hazırladı. Cumhuriyet Savcısı Yunus Emre Yedikardeş tarafından hazırlanan mütalaada MHP'li Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, kardeşi Ramazan Oprukçu ve beraberindeki iki kişinin ihaleye fesat karıştırdıkları iddiasıyla TCK’nın 235/2-d, 235/3-b, 53 ve 63 maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmaları talep edildi.

DOSYA YARGITAY TARAFINDAN BOZULMUŞTU

Daha önce Yargıtay’a gönderilen ve 2020 yılının şubat ayında ‘usül yetersizliği‘ gerekçesiyle bozulan dosyada Hüseyin Oprukçu ve dönemin başkan yardımcıları hakkında 19 kez ihaleye fesat karıştırma suçundan cezalandırılmaları talebiyle kamu davası açılmıştı. Dosya Yargıtay tarafından bozulmuştu.

28 Eylül 2010 tarihinde Ereğli Belediyesi'nde ihale ve satın alma ile ilgili birtakım iddialar üzerine Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri belediyedeki ihale ve satın alma birimindeki belgelere el koymuştu. 25 Mart 2011’de Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Konya merkez ve Ereğli ilçesinde eş zamanlı operasyon düzenlemiş, aralarında Hüseyin Oprukçu'nun da bulunduğu 33 kişi gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen 33 zanlıdan 6'sı tutuklanmış, Hüseyin Oprukçu ile 17 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

ZEYDAN KARALAR DA HÜSEYİN OPRUKÇU'YU SUÇLAMIŞTI

Öte yandan CHP'li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da Hüseyin Oprukçu'nun ASKİ'nin (Adana Su Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürlüğü'nü yönettiği döneme ilişkin usulsüzlükleri kamuoyu ile paylaşmış ve Oprukçu'yu suçlamıştı.

BAĞIMSIZ SEÇİLDİ, MHP'YE GEÇTİ

2009 yerel seçimlerinde Konya Ereğli ilçesinde belediye başkanı seçilen Oprukçu, 2017 yılında ise Adana Büyükşehir Belediyesi'nde Genel Sekreter Yardımcılığı ve ASKİ Genel Müdürü olarak görev yapmıştı. 31 Mart yerel seçimlerinde bağımsız aday olan Oprukçu yeniden belediye başkanı seçildi. Oprukçu, şubat ayında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin daveti üzerine MHP’ye katıldı.