Trabzon’da Santa Maria Katolik Kilisesi’nin mezarlığında da Hristofobik bir saldırı meydana geldi.

Santa Maria Katolik Kilisesi cemaatinden Zehra Çolak, 17 Ocak’ta yaşamını yitirdi. 18 Ocak’ta da kilisede düzenlenen dini törenin ardından kilisenin 500 metre kadar yukarısında yer alan Aya Filbo (Arafilboyu) mahallesinde bulunan kilisenin mezarlığına defnedildi.

Mezarın başına da geçici olarak tahta haç yerleştirildi. Defin törenine katılanlardan edinilen bilgiye göre de defin sırasından küçük bir grup tekbir getirerek defin törenini sabote etmeye ve provakasyon yaratmaya çalıştı.

Eşinin mezarını en son 10 gün önce 4 Şubat’ta ziyaret eden Veysel Çolak, 14 Şubat günü tekrar ziyaret ettiğinde geçici olarak yerleştirilen haçın yerinde olmadığını gördü. Mezarın etrafını araştıran Veysel Çolak, tahta haçın söküldükten sonra kırılarak mezarın yakınında yakıldığını gördü.

Durumu Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nü arayarak bildiren Çolak’in ifadesini alan polisler mezarın ve yakılan haçın görüntülerini çekerek soruşturma başlattı.

Eşinin mezarı kazılırken de haçın çalınmaya çalışıldığı, mezarlığa gelen yüzünü kapatan ve köpekle giren bir kişinin haçı çalmaya çalıştığı, mezarlıkta oynayan çocukların tepkisi üzerine çocuklara köpeğini saldırarak kaçtığı öğrenildi.

Öte yandan, Halkların Demokratik Partisi Mardin Milletvekili Tuma Çelik tarafından TBMM’ye soru önergesi verildi.

Tuma Çelik önergesinin gerekçesinde söz konusu saldırının münferit olmadığına, Santa Maria Katolik Kilisesi’nin daha önce de saldırıya uğradığına, kilisenin kurşunlanmasına ve kilise Rahibi Andrea Santoro’nun ise 5 Şubat 2006’da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine dikkat çekti ve  saldırıların Trabzon’da yaşayan Hıristiyan cemaatinde tedirginlik yarattığını ifade etti.

Çelik Meclis’e verdiği soru önergesinde yanıtlanması talebiyle şu soruları sordu:

* Söz konusu saldırıyla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Gözaltına alınan kimse var mıdır?

 *Santa Maria Kilisesi’ne dönük daha önce yaşanan saldırılarla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Kaç kişi hakkında işlem yapılmıştır?

* Türkiye’deki Hıristiyan ibadethane ve mezarlıklarına yönelik devam eden saldırıların önlenmesi için bir çalışmanız var mıdır?

*Son 3 yıl içerisinde kaç kişi hakkında nefret suçundan dolayı işlem başlatılmıştır?

Kaynak: Hristiyan Haber