ALS hastalığına farkındalık için yapılan 'buzlu su' kampanyasına Türkiye'de birçok ünlü isim katıldı.

Herkes sosyal medyadan birbirine meydan okuyor. Bağış oranı ise meydan okunduğu kadar olmadı. Türkiye'de şu ana kadar sadece 176 bin lira toplanabildi.

İdris Emen'in radikal'de yer alan haberine göre ALS hastalığına farkındalık için yapılan ‘buzlu su’ kampanyası Amerika ’da 30 milyon dolar para toplarken Türkiye’de sadece 176 bin lira toplanabildi.

Toplanan paralarla Türkiye’de bir ALS kliniği kurmak istediklerini söyleyen ALS-MNH Derneği üyesi Yakup Kılıç, "Şu ana kadar toplanan para beklentimizin çok altında. İstediğimiz kliniği kurmak için yaklaşık 5 milyon liraya ihtiyacımız var" dedi.

Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına dikkat çekmek için başlatılan tüm dünyada ilgiyle karşılanan buzlu su kampanyası Türkiye’de de ilgi görüyor. Ancak birçok ünlünün destek verdiği kampanyada, Türkiye’deki destekçilerin para bağışı yapmaktan daha çok kafalarına buzlu su dökmeyi tercih ettiği ortaya çıktı.

Kampanya çerçevesinde Amerika’da şu ana kadar 30 milyon dolar bağış toplanırken Türkiye’de sadece 176 bin lira toplandı. Toplanan bağışlarla bir ALS kliniği kurmak istediklerini söyleyen ALS- MNH derneği üyesi Yakup Kılıç, ‘kampanyanın ilgiyle karşılanması bizi mutlu ediyor. Ancak biz bir ALS kliği kurmak istiyoruz. Bu para klinik kurmak için çok az miktar’ dedi.

ALS NEDİR?

Motor nöron hastalığı olarak da anılan amiyotrofik lateral skleroz (ALS) merkezi sinir sisteminde, omurilikte ve beyin sapında bulunan motor sinir hücrelerinin (nöronların) kaybıyla oluşan bir hastalık. Hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye neden olur.

Dünyanın her yerinde görülen ALS, nüfusun 100 binde 2-6 kadarını etkiliyor. Erkeklerde görülme oranı kadınlardan biraz daha fazla olan ALS’nin ortalama başlangıç yaşı 55 olmasına rağmen çok genç veya çok ileri yaşta da ortaya çıkabilir.

ALS’te genellikle ilk fark edilen belirti bir kolda ya da bacakta güçsüzlük veya incelme. Hasta kalem tutarken, düğme iliklerken, çanta taşırken zorlanır ve yürürken tökezler. Bazı durumlarda ALS konuşma veya yutma güçlüğü ile de başlayabilir.

Kalp kası, bağırsaklar gibi bazı kaslar ise hastalıktan etkilenmez. Hastalık ilerledikçe hasta, yemek yiyemez, giyinemez, yıkanamaz duruma gelir. ALS’nin en kritik dönemi ise solumun kaslarının da etkilendiği zaman; bu dönemde hastanın yoğun desteğe ihtiyacı olur.

Kesin tanı için elekromiyagram (EMG), manyetik rezonans görüntüleme (MR), kan ve idrar testi gerekli. Hastalığın nedeni kesin olarak bilinmiyor ancak sebep olarak tarım ilaçları ve ağır metaller gibi çevresel etkenler, hormonal bozukluklar, vitamin eksikliği, virüsler, kanser gibi birçok etkenden şüpheleniliyor.

Özenli bir tıbbi ve sosyal destekle 20 yıldan fazla yaşayan ALS hastaları var.

Türkiye’de ALS için kurulmuş tek dernek olan ALS/MNH Derneği’ne göre Türkiye’de yaklaşık 8-10 bin civarı ALS hastası var.