Türkiye 24 Haziran’da hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili genel seçimi için sandık başına gidecek.

MetroPoll şirketinin açıkladığı en son seçim anketine göre AKP ve MHP ittifakı 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde yüzde 54 oranında destek görecek.

Ancak, anket 13-20 Nisan tarihleri arasında yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim kararını 18 Nisan’da açıkladı. Anketin yapıldığı tarihte daha kimlerin cumhurbaşkanı adayı olacağı, hangi partilerin seçime katılabileceği belli değildi. CHP’nin adayının kim olacağı da bilinmiyordu.

2 bin 63 kişi ile 28 ilde yapılan ankete göre, AKP’ye desteğin yüzde 48 oranında olduğu iddia edildi. Ankete göre MHP’nin seçimden yüzde 6 oyla çıkması bekleniyor.

Anket başka üç partinin yüzde 10 barajını aşacağını gösteriyor. Bunlar yüzde 21’le ana muhalefet partisi CHP, yüzde 12’yle Meral Akşener liderliğinde yeni kurulan İyi Parti ve yüzde 10’la HDP.

Anket sonuçlarına sosyal medyadan eleştiriler yapılınca ve eski tarihli anketin yayınlanmasına tepki gösterilince MetroPoll Araştırma'nın sahibi Özer Sencar Twitter hesabından şöyle yazdı:

"Partilerin oylarının toplamı ittifakların oyunu vermez. O ayrı bir soru konusudur. Bu araştırma ittifak çalışmaları netleşmeden ve M. İnce’nin adaylığı açıklanmadan önce yapılmıştır. Nisan ayı ilk yarısı itibarıyla partilerin oy güçleri hakkında fikir verir. Yeni durumu ölçüyoruz. 15 gün sonra yeni durumu göreceğiz."

KARARSIZLAR DAĞITILMADAN ÖNCE

Söz konusu MetroPOLL Araştırma tarafından Nisan ayında yapılan eski ankette katılımcılara "Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz" diye soruldu. Kararsızlar dağıtılmadan önce AK Parti yüzde 43.3, CHP yüzde 18.9, İYİ Parti yüzde 11.1, HDP yüzde 9.4, MHP yüzde 5.2, Saadet Partisi yüzde 1.3, diğer partiler 0.7, kararsızlar % 7,4, ve "seçimi protesto edeceğim" yüzde 1.5, protesto oy yüzde 1,2 çıktı.

KARARSIZLAR DAĞITILINCA.

MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre, kararsızlar dağıtılınca AK Parti'nin oy oranı yüzde 48, CHP'nin oy oranı yüzde 21, MHP'nin yüzde 6, HDP'nin yüzde 10, İYİ Parti'nin oy oranı ise yüzde 12'ye çıktı... En dikkat çekici sonuç ise yüzde 1.5 gibi bir kesimin 'seçimi boykot etme' kararında olması oldu...

DOLAR ARTAR MI AZALIR MI?..

"Sizce önümüzdeki süreçte dolar hangi yönde değişir?" sorusuna katılımcıların yüzde 57.5 'artar' cevabı verirken, yüzde 15.4'ü 'sabit kalır', yüzde 16.1'i ise düşer karşılığı verdi...

DOLAR 4 TL'NİN ALTINA DÜŞER Mİ?..

Metropol anketinde "Dolar 4 TL'nin altına düşer mi?" diye de soruldu. Katılımcıların yüzde 60.2'si 'düşmez' derken, yüzde 39.1'i ise doların '4 liranın altına düşmesini beklediğini' söyledi...