Mersin'in merkez Akdeniz İlçesi'nde BDP'li belediye tarafından yaptırılan Hrant Dink Parkı ve anıtı törenle açıldı. Törende 'Sarı Gelin' türküsü Ermenice seslendirilirken Hrant Dink'in eşi Rakel Dink duygulu anlar yaşadı.

Akdeniz Belediyesi tarafından yaptırılan Hrant Dink Parkı'nın açılışına Dink'in eşi Rakel Dink, BDP'nin desteklediği Mersin bağımsız milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, gazeteciler Ali Bayramoğlu, Sezai Sarıoğlu, Oğuzhan Müftüoğlu, sanatçı Mustafa Alabora ve Kardeş Türküler Grubu'nun üyelerinin yanı sıra Latin Katolik Kilisesi ruhani lideri Roberto Ferrari ve Arap Ortodoks Kilisesi ruhani lideri Coşkun Teymur katıldı.

"HRANT DİNK'İN ADI UNUTULMAYACAK"

Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, törende yaptığı konuşmada, "Başkanlık dönemimin en onurlu ve anlamlı hizmetlerinden birini gerçekleştirme onurunu yaşıyorum. Bugün hiçbir vicdanın kabul etmediği hain bir saldırıda katledilen Hrant Dink'in adını sonsuza dek unutturmayacak ve baştan başa yenilediğimiz parka veriyoruz" dedi.

Hrant Din'i 'yoldaşımız' diye anan Ertuğrul Kürkçü de devletin Hrant Dink'i koruyamadığını söyledi. 68'liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran, Hrant Dink'in resmi tarihin ezberini bozduğunu için katledildiğini anlattı. Hrant Dink'i eşi Rakel Dink ise eşinin ismini gören herkesin ayrımcılığın, ırkçılığın ve faşizmin yarattığı vahşeti hatırladığını vurgulayarak şunları söyledi:

"FAŞİZM HATIRLANACAK"

"Onun yokluğu insanın üzerine daha çok çöküyor. Bugün gerçekleşen bu yüzleşme sadece yüzleşmenin bir noktasıdır ve ilerisi için büyük faydaları olacağına inanıyorum. Eşim hayatı boyunca hep doğruluklar için mücadele etti. O tüm halkların uğradığı haksızlıkları dile getirmek için uğraştı ve bu uğraşın karşılığı onun ölümü oldu. Ama bizi teselli eden tek şey, onun öldürülmesiyle onun gibi düşünenler çoğaldı ve bu resmi bugün burada görüyorum. Onun ismini gören herkes, ayrımcılığın, ırkçılığın ve faşizmin yarattığı vahşeti hatırlatacaktır."

Konuşmaların ardından Kardeş Türküler Grubu, 'Sarı Gelin' türküsünü Ermenice okudu. 'Sarı Gelin' türküsü söylendiği sırada Rakel Dink duygulu anlar yaşadı. Ardından Hrant Dink Parkı ve Anıtı'nın açılışı yapıldı. Kaidesinde Dink'in resimlerinin ve bazı yazılarından bölümlerin bulunduğu, uç kısmında ise güvercinlerin uçuşurken tasvir edildiği anıtı gördüğünde gözleri dolan Rakel Dink, "Onu en iyi şekilde anlatıyor" dedi.

FOCUSHABER