Türkiye'nin ev sahipliğinde saat 17.30'da Mersin'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile açılışı gerçekleşmesi planlanan 17. Akdeniz Olimpiyatları, Gezi Parkı protesto eylemlerine takıldı.

Başbakan Erdoğan'ın kente yapacağı ziyaret öncesi Form Alışveriş Merkezi önünde toplanan bini aşkın kişi, Başbakan Erdoğan ve AKP hükümeti aleyhine sloganlar attı.

"Faşizme direniyoruz" ve "Demokrasi ve özgürlük için Mersin'den meydan okuyoruz!" yazılı pankart açan kitle, Gezi Parkı protesto gösterilerinde yaşamını yitirenlerin ve polis şiddetini anlatan fotoğrafları taşıdı.

Taşınan resimler üzerinde "polis öldürür" yazısının bulunması dikkat çekti. Grubun KİPA Alış-Veriş Merkezi önüne yapacağı yürüyüşü engellemek amacıyla adeta Form Alışveriş Merkezi çevresinde etten duvar ören polis, yine alışveriş merkezinin giriş ve çıkışlarını TOMA'larla kapattı.

Çevik kuvvet polisleri tarafından kalkanlar ile etrafı kuşatılan eylemciler, sık sık "Her yer Taksim her yer direniş" sloganı attı.

Olimpiyat oyunlarını izlemek amacıyla kentte bulunan yabancı basın mensuplarının da yoğun ilgilisi ile karşılanan protesto gösterisinde eylemciler, polisin barikatını açmayıp geri çekilmemesi halinde yürüyüşe geçecekleri uyarısında bulundu. Binlerce polisin ablukasında polis helikopteri de alan üzerinde alçak uçuş yaptı. Uçuşu eylemciler, ıslık ve sloganlarla protesto etti.

SALDIRI GELDİ

Saat 17.00'den itibaren Form Alış-Veriş Merkezi önünde olan binlerce eylemci bir anda yürüyüşe geçip, polis barikatını aşmak istedi. Ancak polis eylemcilere TOMA ve tazyikli suyla saldırdı. Saldırı ardından eylemciler, çevik kuvvet polisleri ve TOMA'lar önünde "Durma" eylemine başladı. Polis ise eylemcilerin dağılmasını istedi. Ancak eylemciler dağılmayıp, alanda bekleyişlerine devam etti. Polis, aralıklara eylemcilere TOMA'lardan su sıkıyor. Polis, eylemcilere dağılmaları konusunda anons yapıp, 15 dakika için de dağılmamaları takdirde herkesi gözaltına alacağını belirtti.

Daha sonra polis, eylemcilere sert şekilde yine saldırdı. Çatışmalar devam ediyor.

8 GÖZALTI, ONLARCA YARALI

Eylemcilere polisin sert müdahalesi sonrası 8 kişi gözaltına alınırken, onlarca kişi ise cop ve plastik mermi darbeleriyle yaralandı.

Polisin müdahalesi sırasında çok sayıda yurttaş kullanılan plastik mermi ve cop darbeleri nedeniyle kafasından ve vücudunun değişik yerlerinden yaralandı.

Polisin müdahalesine rağmen dağılmamakta ve KİPA Alış-Veriş Merkezi'ne yürümekte ısrar eden eylemciler, sık sık Başbakan Erdoğan ve AKP aleyhine slogan attı.

"Her yer Taksim her yer direniş", "Gezi tutsakları onurumuzdur", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atan kitle ile birlikte Forum Alış-Veriş Merkezi'ni saat 17.00'den bu yana ablukaya alan polislerin bekleyişi devam ediyor.

“OLİMPİYATLARA GÖLGE DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTEMİYORUZ”

Burada toplanan göstericilerin Barış Meydanı’na yürümesine polisin izin vermesini isteyen CHP’li vekiller polis barikatının önünde oturma eylemine başladı. Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Şuan burada kitle çok gergin. İçişleri Bakanı Muammer Güler’e açıkça çağrıda bulunuyoruz. Burada bizler Olimpiyatlar'a gölge düşürülmesini istemiyoruz. Polisin bir önceki müdahalesinde çok sayıda yaralanan oldu. Polisin buradan çekilerek kitlenin Barış Meydanı’na yürümesine izin verilmesini istiyoruz. Emniyet müdürüne ricada bulundum, ‘Nuh diyor peygamber demiyor.’ Vali telefonlarımıza çıkmıyor, şuan kendisi Başbakan’ı alkışlamakla meşgul. Göstericileri bu alanda zor tutuyoruz. Tansiyonu düşürmek için oturma eylemine başladık. Polis alandan çekilene kadar burada eylemimize gerekirse sabaha kadar devam edeceğiz.”

Atıcı, şuanda alanda olağan üstü bir durum söz konusu olduğunu ifade ederek, eylemcilerin Barış Meydanı’na yürümesine izin verilmesi halinde göstericilerin dağılabileceğini sözlerine ekledi. (Milliyet / ANF)