Soner Aydın / Demokrat Haber

2011 yılında Şırnak’ın Roboski (Uludere) İlçesi’nde TSK'nın F-16 Savaş uçaklarıyla yapılan bombardıman sonucunda katledilen 34 kişi için Mersin'de anma yürüyüşü gerçekleştirildi.

Öğlen saatlerinde İstasyon önünde bir araya gelen bini aşkın eylemci Silikfe Caddesi'ni trafiğe kapatarak Özgür Çocuk Parkı’na doğru yürüdü. Omuzlarında katledilen 34 köylü için temsili tabutlar taşıyan eylemciler sık sık “Roboski’yi unutma unutturma”, “Roboski halkı yalnız değildir”, “Roboski’nin katili AKP hükümeti” sloganları attı.

SORUMLULAR YARGI ÖNÜNE ÇIKMADI

Özgür Çocuk Parkı önünde kitle adına açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Didar Gül, “Roboski’de bundan 3 yıl önce, devletin savaş uçakları, çoğu çocuk ve genç 34 insanı katletti. Yaşamını sürdürmek için büyük tehlikeleri göze alarak sınır ticareti yapanları bombaladı. Roboksi Katliamı’nın üzerinden üç yıl geçti, ancak sorumlular hala yargı önüne çıkartılmadı. Roboski’li Kürt ailelerin payına ise suçlanmak, azarlanmak ve tutuklanmak düştü. Roboksi Katliamı’nda yakınlarını kaybedenlere bir özür bile çok görüldü” dedi.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

O günden bugüne, başta Roboskili aileler olmak üzere toplumdaki tüm vicdanlı bireylerin ve demokratik kurumların talebi, sorumluların yargı önüne çıkartılması oldu” diyen Gül, “Partimiz başta olmak üzere, çeşitli sivil toplum ve insan hakları kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, hukukçular ve barolar hukuki sürecin takipçisi oldular” diye belirtti.

GEÇMİŞLE YÜZLEŞİLSİN

Geçmişle yüzleşilmesinin ve hakikatlerin ortaya çıkarılmasının güncel bir talepleri olduğunu altını çizen Gül, “Bu katliamın üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin, iktidar kendi icraatlarıyla yüzleşmeyi reddetse de, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal barış sağlanmayacaktır” ifadelerini kullandı.

UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMACAĞIZ

Roboski Katliamı’nın faillerinin açığa çıkarılması ve yargılanması için yerel ve uluslararası bütün hukuk süreçlerini takip edeceklerini belirten Gül, “Türkiye halkları, demokrasi ve barış güçleri bu hesabı sormak için kararlı bir şekilde mücadeleyi sürdürecektir. Katliamı unutmayacağız, unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. (BA)