Mersin Üniversitesi'nde "Barış Pınarı Harekatı'na destek" eylemi sırasında okunan İstiklal Marşı'na eşlik etmeyip, ayağa kalkmadıkları ileri sürerek 9 öğrenci hakkında hem üniversite hem de savcılık soruşturma açtı. 9 öğrenci birer ay okuldan uzaklaştırıldı.

Ergin Çağlar'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, Mersin Üniversitesi'nin Çiftlikköy Kampusu'nda 17 Ekim 2019'da Öğrenci Toplulukları ve üniversite yönetimi tarafından organize edilen "Barış Pınarı Harekatı'na destek" eylemi sırasında okunan İstiklal Marşı'na eşlik etmeyerek, ayağa kalkmadıkları gerekçesiyle 9 öğrenci hakkında soruşturma açıldı. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "İstiklal Marşı'na alenen aşağılama" iddiasıyla başlattığı soruşturmanın ardından, üniversite de 9 öğrenci hakkında "Devletin egemenlik alametlerini aşağılamak" iddiasıyla idari soruşturma açtı. Üniversite, soruşturma kapsamında her bir öğrenciye birer ay uzaklaştırma cezası verdi. 

Yine, üniversitenin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Erkek Yurdu da 9 öğrenci arasında bulunan Öğrenci Kolektifi üyesi Hüseyin Kartal hakkında idari soruşturma açarak, yurtla ilişiğini kesti. 

'BU BİR BASKI'

Hakkında soruşturma açılan öğrencilerden Elmas Kara, soruşturma ve uzaklaştırmalar ile "demokratik üniversite mücadelesi" yürüten öğrencilerin hedef haline getirildiğini kaydetti. Hem okul idaresi hem de emniyet tarafından krimanilize edilmeye çalışıldıklarını belirten Kara, kendisine bir dönem içerisinde 3 farklı soruşturma açıldığını söyledi. Bu soruşturmalar neticesinde okuldan uzaklaştırıldığını ifade eden Kara, "Bu tür baskılar bizi ne eğitimimizden ne de mücadelemizden alıkoyamayacak. Gençliğin umut dolu mücadelesinin önüne engeller çıkartıp durdurmaya çalışsalar da gençlik dinamikliğiyle ve dayanışmasıyla bu engelleri direnerek aşacaktır” diye konuştu. 

'POLİS BİLGİ VERDİ'

Kara, soruşturma gerekçe yapılan etkinlik gününe dikkati çekerek, "Bu etkinlikten bilgimiz yoktu. O esnada İstiklal Marşı çalmaya başladı. Etkinlik alanı dışında, etkinliğe dahil olmadan oturmaya devam ettik. Polisin bilgi vermesiyle hakkımızda hem idari hem de adli soruşturma açıldı. Bir etkinliğe katılmak ne kadar demokratik bir haksa, katılmamak da demokratik haktır. Bu soruşturmalar hukuksuzdur. Bir an önce bu yanlıştan dönülsün" diye konuştu.

'MÜCADELEYE DEVAM'

Kimi gerekçelerle hakkında birçok soruşturma açılan öğrencilerden Serdar Oğuz da, söz konusu duruma tepki gösterdi. Üniversitelerin iktidarın baskı aracı haline gelmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Oğuz, bilimsel ve demokratik bir eğitim içinde mücadele edeceklerini belirtti.