Mersin'in merkez Akdeniz ilçesi Yeni Hal mahallesinde ikametgahı olan Beytüşşebaplı 17 yaşındaki V.T. adlı çocuk "örgüt üyeliği" ve örgüt propagandası" suçlamasıyla dört aydan beri tutuklu bulunduğu Mersin E tipi Kapalı Cezaevinde açık görüşüne gelen babasına maruz kaldıkları kötü muameleleri anlattı.

"POZANTI'NIN BENZERİNİ BURADA YAŞATMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Fırat Haber Ajansı'na konuşan baba Cuma Turgut, "Çocuğumun açık görüşüne gittiğimde bana şunları söyledi: 'Sayımlarda zorla ayağa kaldırıyorlar küfür ve hakaretler ediyorlar. Psikolojik baskı burada çok var. Yemeklerimizi geç veriyorlar ve yeterli vermiyorlar, görüşe ve revire götürüldüğümüzde insani ve ahlaki olmayan muameleler yapıyorlar. Bizleri tekli hücrelere atmakla tehdit ediyorlar. Gece yarısı koğuşlarımıza sürekli baskın yapıyorlar. Askeri disiplin uygulamaya çalışılıyor. Pozantı'nın benzerini burada yaşatmaya çalışıyorlar. Çok zor durumdayız. İdarenin kötü tutumu devam ederse süresiz dönüşümsüz açlık grevine gireriz."

İHD'YE MERSİN CEZAEVİYLE İLGİLİ BİR ÇOK BAŞVURU OLMUŞ

Oğlunun hayatından endişe duyduğunu ve cezaevindeki sorunların giderilmesi için çeşitli girişimlerde bulunacağını belirten baba Turgut, konuyla ilgili İHD Mersin Şubesine başvurdu.

İHD Mersin Şube Sekteri Temin Selmanoğlu ise ,ailenin başvurusunu aldıklarını ifade ederek, Mersin cezaeviyle ilgili kendilerine birçok başvurunun geldiğini belirtti.

Mersin Cezaevinde hak ihlallerinin git gide arttığına dikkat çeken Selmanoğlu, hak ihlallerinin giderilmesi açısından en kısa sürede çeşitli girişimlerde bulunacaklarını ve cezaevi yönetimiyle görüşmeye çalışacaklarını kaydetti.

"POZANTI'NIN İNTİKAMI"

2012'nin Mayıs ayında, Pozantı Kapalı Cezaevi’nde yaşanan taciz ve tecavüz skandalının ardından Sincan Kapalı Cezaevi’ne gönderilen, daha sonra ise teker teker serbest bırakıldıktan sonra yeniden gözaltına alınıp tutuklanan Kürt çocukları, Mersin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti. İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi ise o dönemde bunu "Pozantı'nın intikamı" olarak nitelendirmişti.

ÇOCUKLARIN MARUZ KALDIĞI ŞEYLER POZANTI İLE GÖRÜNÜR OLMUŞTU

Polis ve yargı kıskacındaki Kürt çocuklarına yönelik uygulamalar özellikle Pozantı cezaevi ile görünür olmuştu.

Kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak adlandırılan Kürt çocukları Pozantı'da insanlık dışı uygulamalar ve tecavüzlere maruz kalmıştı. Tecavüz olayını ortaya çıkaran Dicle Haber Ajansı muhabiri Zeynep Kuriş ise kısa bir süre sonra tutuklanmıştı.