Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı kırsal Yurtbaşı (Şêxan) Mahallesi sakinleri, mahallelerinde yapılmak istenen mermer ocağına karşı çıktıkları için askerler ve korucu şiddetine maruz kaldı. Üzerlerine kurşun sıkılıp, gaz bombası atılan ve tehdit edilen yurttaşlardan bazıları darp edilerek gözaltına alındı. Mermer ocağı için ahırları dozerle yıkılan yurttaşların hayvanları ise dışarıda kaldı. 

Mezopotamya Ajansı'ndan Barış Dönmez'in haberine göre, mermer ocağının yapılmak istendiği yerin hem hayvanlarının hem de kendilerinin yaşam alanı olduğunu ifade eden Zarife Bilek, “Yaşadığımız köy çok küçük, o yüzden hayvanlarımızın geceleri buraya getiriyor ve sağımını burada yapıyoruz. Ahırlarımızı bizden habersiz yıkmaya başladılar. İçerideki hayvanlarımızı çıkarmaya çalışırken de engel olup, darp ederek bizleri uzaklaştırdılar tavuğumuz altında kaldı. Yıkım günü köyün içine de bir sürü gaz bombası atılar. Gazdan çocuklarımız nefes alamaz durumdaydı. Buraya kimsenin mermer ocağı açmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Mikail Bilek ise, köylerinin tek hayvan barınak ve sağım yerini burası olduğunu belirterek “Şimdi bahar ayıdır idare ederiz peki kış geldiğinde ne yapacağız?” diye sordu.

‘SİZLERİ ÖLDÜRÜRÜZ’ TEHDİDİ

Yıkım esnasında besi hayvanlarını ahırlardan dışarıya çıkarmaya çalışan köylülere askerler ve korucularca darp edildiğini belirten mahalle sakinlerinden Mahir Yücel ise yaşananları şöyle anlattı: “Korucular ve askerler köye gaz bombası atıyor, havaya silah sıkıyorlardı. Köylülere ‘sizleri öldürürüz’ diyorlardı. Silahların patladığı gün kardeşimle birlikte 6 kişiyi gözaltına aldılar. Zor şartlar altında topladığım 100 bin TL ile ahır yapmıştım. Yaptığım o ahırı da yıktılar. Ben şimdi o parayı nasıl toplayacağım. Önümüz kış, hayvanlarımızı nerede besleyeceğiz? Bizim tek geçim kaynağımız hayvancılıktır. Şimdi biz hayvancılığı da bırakırsak neyle geçineceğiz? Şimdi bir mermer ocağı için bütün köylüleri görmezden geliyorlar.” 

BAŞVURULARI YANITSIZ KALDI

Birçok kez valilik ve kaymakamlığa dilekçe verdiğini ama bir yanıt alamadığını paylaşan Arafat Bilek de, müdahale sırasında 4 saat boyunca kelepçelendiklerini dile getirdi. Bilek, “Yıkılan ahırda bir sürü eşyam kaldı. Burada 100’e yakın kişi yaşıyor. Hepimiz hayvanlarımızı orada besliyorduk. Şimdi elimizde bir şey kalmadı. 14 yıldır ocak kurulmuş o alanda ama biz çıkarılmasına izin vermedik. En son askerlerle gelerek zorla girmeye çalıştılar. 25 tane ahırı dozerle yıktılar” dedi.