Merkez Bankası’nda Çetinkaya döneminin tüm genel müdürleri görevden alındıCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi ısrarına ve bankanın kasasındaki yedek akçenin Hazine’ye aktarılmasına direnmesi üzerine görevden alınan Eski Başkan Murat Çetinkaya’nın üç yıl önce göreve getirdiği genel müdürlerin tümünün görevden alındığı, çok sayıda genel müdür yardımcısı ve müdürün de görevden alınıp uzman kadrosuna atandığı bildirildi.

DW Türkçe’nin haberine göre, bankanın para politikalarına yön veren ve beyin takımı olarak görev yapan genel müdürlerin tamamı Banka Meclisi tarafından görevden alınırken, birçok genel müdür yardımcısı ve müdür de uzman statüsünde görevlendirildi.

DW Türkçe, görevden alınan genel müdürlerin isimlerini şu şekilde belirtti: Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü Dr. Pınar Özlü, Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Yavuz Yeter, Bilişim Teknolojileri Genel Müdürü Ayşe Gül Sayın, Kurumsal Dönüşüm Koordinatörü Zafer Orhan, Kurumsal Risk Yönetimi Genel Müdürü Mustafa Begün, Operasyon Genel Müdürü Dr. Ali Çufadar, Piyasalar Genel Müdürü Orhan Kandar, Strateji ve Kurumsal Yönetim Genel Müdürü Mehmet Sercan Arslan ve Çetinkaya’dan önce göreve getirilen Baş Ekonomist Doç. Dr. Ali Hakan Kara.

UĞUR GÜRSES: MERKEZ BANKACILIĞI KAZINIYOR

Görevden almaları, ‘hava bombardımanı’ olarak nitelendiren ekonomist Uğur Gürses, DW Türkçe’ye, şunları söyledi:

“Bu atamalar bir önceki dönemin atamaları olarak değerlendirilemez, bu atamalar köklü Merkez Bankacılığını kazımak anlamına geliyor. Ali Çufadar ve Orhan Kandar, bankaya 1988’de girmiş, çekirdekten yetişme Merkez Bankacıdır. Merkez Bankası’nın kurumsal bağımsızlığı zaten kalmamıştı, ikincisi bankanın Ankara’dan İstanbul’a taşınma projesi var. Krizdeyken at değiştirmek misali bunu dere geçerken at değiştirmek gibi görüyorum. Hiç akıl kârı değil. Burada merkez bankacılığı kazınıyor.”