ABD ile Türkiye'nin onayladığı Menbiç yol haritasına göre YPG'nin çekilmesiyle Amerikan-Türk ortak askeri kontrolüne geçilmesine, Menbiç Askeri Meclisi'nden tepki geldi. Askeri Meclis Sözcüsü Şarfan Derviş, herhangi bir Türk askeri varlığını kabul etmeyeceklerini söyledi.

ABD ile Türkiye'nin Dışişleri Bakanları Mike Pompeo ile Mevlüt Çavuşoğlu'nun Suriye'nin Menbiç kentinden YPG'nin çekilmesine yönelik yol haritasını onaylamasının ardından gözler bölgeye çevrildi.

Menbiç Askeri Meclisi Sözcüsü Şarfan Derviş, bir basın toplantısı düzenledi.

Reuters'in aktardığına göre Derviş, YPG'nin de açıkladığı gibi örgütün 'askeri danışmanlarının' gelecek günlerde kentten ayrılacağını söyledi.

Sözcü, yol haritası uyarınca ABD ile birlikte Türkiye askerlerinin konuşlanmasına ilişkin soruyu ''Bunu kabul etmeyeceğiz'' diye yanıtladı.

'ABD'DEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ'

Derviş, meclisin, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyondan yol haritası anlaşmasının ayrıntılarına ilişkin açıklama ve izahat beklediğini duyurdu.

Daha önce meclis, yol haritası anlaşmasının detayları hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtmişti.

Menbiç'in güvenliğini ve sınırlarını dış tehditlere karşı koruyabildiğini söyleyen Menbiç Askeri Meclisi, YPG’nin omurgasını oluşturduğu ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri (DSG)  şemsiyesi altında yerel halktan Araplardan oluşuyor.

TEV-DEM ve PYD liderlerinden Aldar Halil, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yönetiminin kuzeydoğuda özerk Kürt yönetimini kabul etmeye hazır olup olmadığına dair nabız yoklamak istediklerini, bunun için heyet yollamaya hazır olduklarını söyledi.

Daha önce Rusya'nın sponsorluğunda Suriye hükümetiyle görüşmelerden sonuç elde edemediklerini kaydeden PYD yetkilisi ''Amaç Suriyelilerle Suriyeliler arasında çözüm geliştirip çatışmalarla savaşlara kapıları kapatmak olmalı. Barış ve istikrarla sonuçlanması herkesin çıkarına olur'' dedi.

Kaynak: Sputnik