Ankara'nın 1994'ten beri belediye başkanlığını yürüten Melih Gökçek, Erdoğan'ın istifa çağrısına uyarak görevi bırakacağını açıkladı.

Refah Partisi'nin adayı olarak girdiği 1994 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Melih Gökçek, kesintisiz olarak 23 yıldır sürdürdüğü görevi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebiyle cumartesi günü bırakmaya hazırlanıyor.

DW Türkçe’den Aslı Işık’ın haberine göre, 23 yıldır  Ankara'yı yöneten Melih Gökçek’in başkentle özdeşleşen hikâyesi şöyle:

ANAP'TAN AKP’YE

Gökçek'le, Ankara halkının ilk tanışıklığı 12 Eylül'ün ardından yapılan ilk yerel seçim olan 1984'e kadar uzanıyor. O tarihte ANAP’tan Keçiören Belediye Başkanı seçilen Gökçek, bir sonraki seçimi kazanamayınca ANAP hükümeti tarafından Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne getirildi.

Ardından da Refah Partisi Ankara milletvekili oldu. Erdoğan ile Gökçek'in yolu ise 1994’te kesişti. Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul'u Erdoğan, ikinci en büyük ikinci şehri ve Türkiye’nin başkenti Ankara’yı Gökçek Refah Partisi adayı olarak kazandı.

Ancak Erdoğan'la Gökçek arasında hep bir fark ve mesafe oldu. Erdoğan, Erbakan'ın partisinin öz kadroları arasındaydı. Milli Görüş olarak adlandırılan bu hareketin her kademesinde görev alarak yükseldi. Gökçek ise merkez sağın önemli hareketlerinden Turgut Özal'ın ANAP'ı içinde siyaset sahnesine çıktı.

Refah Partisi'nin kapatılması, Erbakan'ın siyasetten yasaklanması üzerine bugünkü AKP, Erdoğan ve Abdullah Gül tarafından kurulurken, Gökçek uzunca bir süre AKP'ye katılmadı. Gökçek, tabanı ve seçmeni çok sınırlı ama seçime katılma imkanı olan Demokrat Parti'de siyasi liderlik denedi.

Anketlerde perde arkasından kendisinin yönettiği Demokrat Parti'nin iktidara yürüdüğünü, AKP'nin ise kendilerinin arkasında kaldığı tezini bir süre işledi. Ancak o zamanki koalisyon hükümetince seçim kararı alınınca bu tezlerinden vazgeçerek 2003 yılında AKP'ye katıldı.

GÖKÇEK VE SOSYAL MEDYA

Gökçek, bir kentin belediye başkanlığıyla sınırlı bir profile bağlı kalmadı. Ülkenin dış politikasından, emniyetine, adaletinden, istihbaratına kadar her konuda görüşlerini açıkça ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan, AKP’yi eleştiren muhalif siyasetçi ve sivil toplum temsilcilerine kadar birçok kişi Gökçek'in sosyal medya ve sahibi olduğu televizyon kanalı üzerinden yönelttiği eleştirilere maruz kaldı.

Twitter'ı aktif kullanan Gökçek'in son dönemde Twitter'deki paylaşımlarını azaltmasına Erdoğan'ın bu yöndeki isteğinin neden olduğu iddia edildi.

Melih Gökçek, 15 Temmuz’dan sonra geçmişteki ilişkileri nedeniyle Gülen yapılanması ile bağlantılı olduğu suçlamalarıyla karşılaştı. Gökçek AKP Eski Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç tarafından, 2015 Martında Ankara'yı Gülen yapılanmasına "parsel parsel satmakla” suçlanınca, söz konusu yapılanmaya "Allah rızası için yardım ettiğini" söyledi.

ANKARA’NIN SİMGELERİ

Melih Gökçek’in geniş kamuoyuyla tanışması ise belediye başkanı olduğu yıl Ankara'nın en büyük parklarından birindeki Melek heykelini müstehcen bulup, ‘böyle sanatın içine tükürürüm' diyerek kaldırmasıyla başladı.

Geriye dönüp bakıldığında Gökçek özellikle Ankara'nın simgeleri konusundaki tartışmalar ile hatırlanıyor. Gökçek, göreve gelir gelmez Ankara'nın amblemi olan hitit güneşini de kaldırarak, yerine ay yıldızlı, minerali bir amblem seçmişti. Son dönemlerde ise Ankara için kedi logosunu tercih etti.

Seçildiği ilk yıllarda bilinen sokak, cadde ve meydan isimlerini değiştiren, çeşitli ilçelere yapay şelaleler yaptıran ve yurt dışından hazır ağaç ithal eden Gökçek, dördüncü döneminde, Cumhuriyet'in simgesel ve tarihi yapılarından  Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) içinde yer alan Marmara Köşkü, tarihi İller Bankası, Etibank, havagazı fabrikası binaları ile Ankaralıların iyi bildiği Gençlik Parkı'ndaki Gazino'nun yıkılması talimatını verdi.

Bütün bu icraatlarından ötürü Gökçek'in en fazla mahkemelik olduğu kurumların başında Mimarlar Odası Ankara Şubesi geliyor.

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ TARTIŞMASI

Gökçek'in projeleri arasında yer alan 44 kilometrelik yeni metro hatları, 13 yıl boyunca tamamlanamadı. Firmalara göre,  Kızılay-Çayyolu hattının açılamaması, tamamlanan yüzde 85'lik bölüm için Gökçek'in ödeme yapmamasından kaynaklandı.

Ankara'nın metro hattını ise Ulaştırma Bakanlığı yaptı ve bu yıl başında hizmete açtı. Bütün bu süreçte Ankara, Hazine'ye en borçlu belediyeler arasında ikinciliğini korudu.

Gökçek'in en tepki geçen kararlarının başında ise Atatürk’ün, tarımsal üretim ve mesire alanı olarak miras bıraktığı Atatürk Orman Çiftliği'ni (AOÇ) yapılaşmaya açması oldu. Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren ağaçlandırma yapılan dev ormana Cumhurbaşkanlığı Sarayı inşa edildi.

ODTÜ'NÜN İÇİNDEN GEÇEN YOL

Gökçek, belediye başkanı olduğu günden itibaren, Türkiye'nin en köklü ve en büyük kampüse sahip üniversitesi olan ODTÜ ile de sık sık karşı karşıya geldi. ODTÜ kampüsünün içinden, ağaçların kesilmesi nedeniyle eleştiri çeken 4 kilometrelik bulvar 4 ayda tamamlandı. Kampüsün batı tarafından da yol geçirme projesi ise bir gece yarısı kampüse polis ve buldozerler eşliğinde girilmesi ile gerçekleşti.

Gökçek son olarak, Ankapark için 8,5 milyon dolar karşılığında alınan dinozor, kent girişlerine yaptırılan geçitler, Roma tiyatrosunun amfisine beton dökülmesi gibi tartışmalı kararların yanı sıra, Başkent'e muhafazakâr mahalle kurulacağı yönündeki açıklamaları ile dikkat çekmişti.