Eymür ‘İstihbaratta yatak odaları çok önemli. Parti başkanlarını düşürecek bilgiler çıkabilir’ deyince Perinçek’in ‘Benim yatak odamı da dinledimiz mi’ sorusu gülüşmelere neden oldu.

 

Ergenekon davasının 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün yapılan 215’inci duruşmasında MİT eski Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür tanık olarak dinlendi. 1966’dan beri istihbaratçı olarak çalıştığını belirten Eymür, meslek hayatı boyunca aktif görevlerde yer aldığını, mesleğinin son yıllarında terörle mücadele konusunda görev aldığını ifade ederek, en son ABD’ye görevi nedeniyle gittikten hemen sonra da emekli olduğunu belirtti.

- BİLGİLERİM DUYUMA DAYALI Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin, ”Ergenekon konusunda bildiklerinizi anlatın” demesi üzerine Eymür, “Ergenekon’la ilgili çok şey bilmiyorum. Bu yapılanmaya ilişkin soruşturma, ben Amerika’dayken başladı. Bilgilerim genelde kulaktan dolma, duyuma dayalıdır” dedi.

- VELİ PAŞA’YI TANIRIM Başkan Özese, sanıklar arasında tanıdıklarının olup olmadığı sorması üzerine Eymür, ”Veli Paşa’yı tanıyorum. Mardin’de birlikte çalıştık. Ben bölge müdürüydüm. O da tabur komutanıydı. Güler Kömürcü, Amerika’da komşumdu. Tuncay Özkan’ı da tanırım” dedi.

- ERGENEKON’DA ESKİ MİT’Çİ Savcı Mehmet Ali Pekgüzel’in ”Ergenekon” yapılanmasını ilk ne zaman duyduğunu sorması üzerine Eymür “Ergenekon” adını ilk defa ABD’de bulunduğu sırada, 2000 yılından sonra duyduğunu, yöneticilerinin arasında eski bir MİT mensubunun olduğunu öğrendiğini ifade etti.

- DEVLETTE İLLEGAL YAPI Savcı Pekgüzel’in ”Ergenekon”a ilişkin MİT’te bir çalışma yapılıp yapılmadığını sorması üzerine Eymür, şunları kaydetti: ”Susurluk raporunda ismi geçmese bile buna yönelik, siyasi yapılanmaya doğru gidildiği ve ağır silahların kullanıldığı bir çeteleşmeden bahsedildi. Daha sonra bu raporun doğru olduğu da ortaya çıktı. Yapılanmanın ismi ne olursa olsun devletin içinde illegal bir yapılanmaydı.”

- ERBAKAN’A SUNULAN RAPOR Eymür, dönemin başbakanı Necmettin Erbakan’a bir rapor sunulduğunu belirterek, ”Abuk sabuk bir rapor yazıldı. Toplanan bilgiler alt alta konuldu. Hatta Fethullah Gülen’den bahsediliyor, hiç alakası olmadığı halde. Bu işin başında Mithat Alpay vardı. Doğru dürüst bir çalışma yapılmadı. Benim yazdığım raporlar da kaybedildi” dedi.

- DOĞU PERİÇEK Mİ YAZDI? Savcı Pekgüzel’in, ”Ergenekon” belgesinin tutuklu sanık İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek tarafından yazıldığı ve Perinçek’in yeni yapılanma içinde görev aldığına ilişkin bilgilere nasıl ulaştığı yönündeki sorusunu Eymür, şu şekilde yanıtladı: ”Perinçek’i 70’li yıllardan beri tanırım. Bu tip faaliyetler içinde olduğunu biliyorum. Bunu yapabilecek kapasitede olduğunu düşünüyorum.”

- AYDINLIK’TA 2 ABD CASUSU Eymür, bir soru üzerine, ”Aydınlıkçıların anti Amerikancı olduğunu düşünmüyorum. Bunu da ilişkide olduklarını bildiğim iki ABD casusuna dayandırıyorum. Birine kitap bastırdılar. Diğeri de haber kaynaklarıydı. ABD’deki Aydınlık muhabiri, bir Yahudi’dir ve ABD vatandaşıdır” ifadesini kullandı.

- TARIK ÜMİT SORUŞTURMASI ENGELLENDİ Tarık Ümit (1995’te kaçırılan ve ortadan kaybolan MİT ajanı) soruşturması ile ilgili bilgisi sorulan tanık Eymür, ”Tarık Ümit tahkikatı engellenmiştir. Tahkikatı yürüten subay görevden alınarak Veli Küçük’ün emrine verilmiştir. Veli Küçük’e bu durumu sorduğumda da ’Korunsun diye verilmiştir’ cevabını verdi” dedi.

- JİTEM’İ KÜÇÜK MÜ KURDU Savcı Pekgüzel, Eymür’ün savcılığa sunduğu bilgi notunu okudu. Notta JİTEM’in Veli Küçük tarafından kurulduğunun anlatıldığını,hatırlatan Pekgüzel, bu bilgilerinin neye dayandığını sordu. Eymür de, ”Veli Küçük, kendisi anlatırdı. Yakın dostluğumuz vardı. Mardin’de görevliyken yakınlaşmıştık” dedi.

- MİT’TEN VELİ KÜÇÜK’E İKAZ Veli Küçük’ün Doğu Perinçek ile yakınlığını garipsediğini belirten Mehmet Eymür, ”Veli Küçük bana, Kerkük üzerinde çalışmalar yaptığını, Dışişleri ve MİT’ten bu nedenle ikaz aldığını söyledi. Başımıza çuval geçirme olayları bu tip faaliyetlerden kaynaklanıyor belki” diye konuştu.

- TUNCAY GÜNEY’İ TANIMADIM Eymür, ifadeleriyle Ergenekon soruşturmasının başlamasını sağlayan Tuncay Güney’i tanımadığını, sadece aldığı bir bilgi üzerine çift meslekli olduğunu yazdığını söyledi.

- YEŞİL’İ KULLANDIK Yeşil lakaplı Mahmut Yıldırım’ı operasyonlarda kullanıp kullanmadığı sorulan Eymür, ”Kullandık. Sadece ben değil. Bir takım hiyerarşik yapılar içinde kullanıldı. Biz bu işlemleri yaparken aranan bir kişi değildi” diye konuştu.

- ZİVERBEY KÖŞKÜ’NDE İŞKENCE Perinçek’in Ziverbey Köşkü’nde işkence edilenlere ”Burası kontrterör, anayasa, babayasa yoktur” denilip denilmediğini sorması üzerine Eymür, ”Bu sözü rahmetli Memduh Ünlütürk söylerdi. ’Siz gerilla olduğunuzu iddia ediyorsunuz, biz de kontrgerillayız’ anlamında söylüyordu. Bunda acayip bir şey yok. Memduh Paşa insancıl iyi bir paşaydı. Memleketini seven biriydi, zaten fazla yaşamadı” dedi. Perinçek’in, 34 gün boyunca Ziverbey Köşkü’nde kaldığını ve bu sözü her gün duyduğunu belirtmesi üzerine Eymür, ”135 sayfalık ifadeyi bu yüzden mi verdiniz?” diye sordu.

- MİT’İ DEŞİFRE ETTİNİZ Perinçek’in, MİT tarafından görev verilmediği halde İşçi Partisi’ni neden izlediğini sorması üzerine Mehmet Eymür, ”78’de bizi sayfa sayfa deşifre ettiniz. Bu hainliği neden yaptınız? Biz bir arkadaşımızı şehit verdik. Hiram Abbas’ın arabasının, kendisinin resmini bastınız. Adresini verdiniz” dedi.

- ECEVİT’E VERİLEN MİT RAPORU Perinçek’in sorusu üzerine, İkinci MİT raporunu da kendisinin hazırladığını belirten Eymür, raporun bir kısmını eski bir emniyet müdürüne verdiğini söyledi. ”Raporu Ece-vit’e iletmesi için vermiştim” diyen Eymür, 1. MİT raporunu da kendisinin hazırladığını, ancak raporun Aydınlık Grubu tarafından kamuoyuna duyurulduğunu dile getirdi. Perinçek’in, ”Peki İkinci MİT raporunda bizim ilave ettiğimiz bir konu ya da tahrifat yaptığımız bir belge var mıdır?” diye sorduğu Eymür, ”Sonradan alay mevzu edecek bir şey buldunuz, sulandırdınız. Raporda yer alan milletin yatak odasını haber yaptınız” dedi.

- YATAK ODAMI DİNLEDİNİZ Mİ Bunun üzerine Perinçek, ”Tabii kimse, yatak odasının dinlenmesini istemez” dedi. Eymür ise ”İstihbaratta yatak odaları çok önemlidir. Parti başkanlarını düşürecek bilgiler çıkabilir” iddiasında bulundu. Perinçek’in, ”Benim yatak odamı da dinlediniz mi?” sorusu üzerine salonda gülüşmeler oldu.

- ‘BENİ ALIN’ DİYORDUN ALDILAR Tutuklu sanık gazeteci Tuncay Özkan’ın, ”Benim bu yapılanma içinde olduğuma dair bir bilgi, belge veya duyumunuz var mı?” sorusuna Eymür, ”Hayır. Ama, ’Beni de alın’ diyordun, aldılar işte” cevabını verdi. Bunun üzerine Tuncay Özkan’da, “Şimdi de ’bırakın’ diyorum ama bırakmıyorlar” dedi.

- ÇİLLER-MOSSAD TOPLANTISI Perinçek’in avukatlarından Hasan Özbey’in Mehmet Ağar ile Tansu Çiller’in MOSSAD yetkilileriyle görüşüp görüşmediğini, kendisinin bu görüşmede dışarıya çıkarılmasının kurallara uygun olup olmadığını sorduğu Eymür, görüşmenin doğru olduğunu, kendisinin dışarıya çıkarılmasının ise kurallara aykırı bulunduğunu kaydetti.

- HİZBULLAH’I RESMİ KURUMLAR KURDU Başkan Özese’nin, ”Hizbullah hakkında bildikleriniz varsa anlatır mısınız?” sorusuna Eymür, “Hizbullah’ın kurulmasının arkasında resmi kurumlar olduğu kesin ancak sonradan kontrolden çıktı. Aynı İsrail’in Hamas’ı kurması gibi. Hamas İsrail’in başına bela oldu” yanıtını verdi. Özese’nin, ”Resmi kurumlar hangisi?” sorusu üzerine Eymür, ”Bilmiyorum” dedi. Eymür, bu konudaki kayıtların MİT’te bulunduğunu, istenmesi halinde mahkemeye gönderileceğini ifade etti. Mehmet Eymür’ün tanık olarak dinlenilmesi işleminin tamamlanmasının ardından, duruşma yarına bırakıldı.

‘ABD’LİLER GENELKURMAY’DA İSTEDİKLERİ GİBİ DOLAŞIYOR’
EYMÜR ifadesi sırasında ”Türkiye’de birçok ülke, hatta müttefik dediğimiz birçok ülke istedikleri şekilde at koşturuyorlar. Basını ve kamuoyunu yönlendiriyorlar. Biz de üzüntü içinde olanları takip ediyoruz” dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Özese’nin, söz konusu ülkeleri sorduğu Eymür, bu ülkelerin Amerika ve Almanya olduğunu söyledi. Savcı Pekgüzel’in sorusu üzerine Eymür ”Amerika’nın Türkiye’de çok etkin olduğu bir gerçek. Ben, üst düzey bir MİT yöneticisi olarak bile Genelkurmay’a randevu ile gidebilen biriyim. Ancak Amerikalı meslektaşlarımın Genekurmay’da istedikleri gibi dolaştıklarını biliyorum” cevabını verdi.

ÖCALAN’A SUİKASTA KARŞI ÇIKANLAR OLDU
TUTUKLU sanık Prof. Yalçın Küçük’ün, Abdullah Öcalan’a yönelik suikast konusunda devlet içinde bir ihtilaf olup olmadığını sorduğu Mehmet Eymür, ”Evet, oldu. Benim adamlarım arasında bile suikasta karşı olanlar vardı. Ancak bana detayları gelmedi” dedi.

YALÇIN KÜÇÜK SALONDAN ÇIKARILDI
TUTUKLU sanıklardan Yalçın Küçük de Eymür’e, ”İfadelerinize göre ben hem burayı (Ergenekon örgütünü) hem PKK’yı yönetiyorum” demesi üzerine Başkan Özese, Küçük’-ten yorum yapmamasını ve soru sormasını istedi. Bunun üzerine Eymür, ”Küçük, PKK ile iletişimde olduğu için hedefimizdeydi” dedi. Küçük’ün, ”Benim MİT ile herhangi bir ilgim oldu mu?” sorusunu yönelttiği Eymür, böyle bir bilgisinin olmadığını ifade ederek, ”Yurt dışındaki faaliyetlerinizi zaman zaman izliyorduk” yanıtını verdi. Küçük de ”Benim bu örgüt ile ilgimi teyit edecek deliliniz var mı?” diye sordu. Eymür, ”Sizin bu örgüt ile ilginizi teyit edecek bir bilgim yok” cevabını verdi. Küçük, sorularını sürdürürken Başkan Özese yorum yapmaması konusunda Küçük’ü tekrar uyardı. Küçük’ün aynı şekilde devam etmesi üzerine Özese, soru sormasına izin vermedi. Küçük de, ”Benden niye korkuyorsunuz? Burada sanığım. Tanığın bilgisini çıkartmak için soru soracağım” diye bağırdı. Özese de Küçük’ü salondan çıkarttı. (Vatan)