Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ameliyat olduğu Medipol Hastenesi’ne imar kıyağı da yapıldığı ortaya çıktı. İstanbul Belediyesi, Beykoz’daki arazinin çevresindeki yol ve sosyal alanları da Medipol’ün emrine vermiş.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ameliyat olduğu Medipol Hastenesi’ne imar kıyağı da çekildiği ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı’ndan metrekaresi 3 lira 99 kuruş üzerinden 1 milyar liralık araziyi 49 yıllığına kiralayan Medipol Grubu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden arsa ile ilgili imarı değiştirdiği belirlendi. Bu yöntemle, yol ve sosyal alan yapılması gereken arsaların da, ticari alan kapsamına alındığı saptandı.

İLK İŞ İMARI DEĞİŞTİRMEK OLDU

Hüseyin Özay’ın Taraf’ta yer alan haberine göre Maliye’den ittifak hakkını alan Medipol Grubu’nun ilk işi, arsanın imarını değiştirmek oldu. Söz konusu arsanın bir kısmı belediye tarafından yol, sosyal alan ve terminal olarak ayrılmıştı. Medipol’in başvurusu üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi imar mevzuatına göre başka yerden eşdeğer park ve terminal alanı ayırmadan 17 Aralık 2010 tarihli ve 2822 sayılı Meclis kararı ile parselle sosyal alan statüsünden çıkardı.

İmar planlarının yapımına ilişkin yönetmeliğe göre park ve terminal alanı gibi bir sosyal donatı alanının plandan çıkarılması durumunda belediyenin buna eş değer bir sosyal donatı alanını başka bir yerden ayırması gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı bunu da yapmayarak mevzuata aykırı işlem tesis etti. Yine, bu tür değişikliklerde çevre, park ve bahçeler gibi kritik birimlerden görüş alınması veya bu görüşlerin karara yazılması gerekiyor. Bu görüşler alınmadığı gibi karara da yazılmadı. Dolayısıyla, belediye, yönetmeliğe aykırı olarak imar değişikliğine gitmiş oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 17 Aralık 2010 tarihli imar değişikliği kararının altında Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın imzası bulunuyor. Söz konusu imar değişikli ile hem ilçe belediyesinin hem de büyükşehir belediyesinin plan ve programı olmasına rağmen Beykoz’a yapılacak dev çevre projesi de askıya alınmış oldu.