Kamuoyunda "Medet Ünlü" olarak tanınan Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu ve işadamı Medet Önlü'nün, Mayıs 2013'te öldürülmesiyle ilgili, 1'i Rus uyruklu 9 kişinin yargılandığı dava ileri bir tarihe ertelendi. Duruşmayı CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan da izledi.

Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan, hakkında "yokluğunda tutuklama kararı" bulunan sanık Ömer Peltek'in "tatilde çekilen ve arkadaşlarınca Facebook'a yüklenen" fotoğraflarını mahkemeye sundu. Doğan, "Hakkında tutuklama kararı bulunan şahsın, Facebook'ta görüntüleri dolaşıyor. Bu, vahim bir durum. Bu davayı basit bir davaya dönüştürme çabası var. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, "sanığın dikkatlice aranarak, tutuklama kararının infazının sağlanması" konusunda kolluk birimlerine müzekkere yazılmasını kararlaştırdı.

Duruşmaya, tutuklu sanık Murat Aluç, tutuksuz sanık İbrahim Şimşek, Önlü'nün eşi, çocukları ve yeğeni ile tarafların avukatları katıldı.

Önlü ailesinin avukatı Doğan, hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan Mehmet Akif Cömert'in yakalandığını hatırlatarak, Mahkeme Başkanı Fatma Nilgün Kökçek'e, "Cömert niye mahkemede yok? Mahkemenin başkanıysanız, bunu açıklamanız gerekir" dedi.

Doğan, daha sonra, "cinayete yardım" ile suçlanan sanık Şimşek'e, "Önceki celse, Murat Aluç ile birlikteyken Medet Önlü cinayetini bilmediğinizi söylemiştiniz. Oysa Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki beyanınızda, cinayeti basından öğrendiğinizi söylüyorsunuz. Bunu açıklar mısınız?" diye sordu.

Şimşek, soruya, "Daha önce söyledim. Murat Aluç cezaevinden arkadaşım. Sıkıntıları olduğunu, düşmanlarınca arandığını söyledi. Misafir ettim, saklamadım. Medet Önlü cinayetini de gazetelerden okuduk. Ancak cinayetin Murat Aluç tarafından işlendiğini bilmiyordum" yanıtını verdi.

Duruşmada daha sonra Önlü'nün arkadaşı Mehmet Fatih Yurdakul tanık olarak dinlendi.

Cinayete ilişkin doğrudan bilgisi olmadığını bildiren Yurdakul, Önlü ile 30 yıllık arkadaş olduklarını, zaman zaman buluşarak, sohbet ettiklerini anlattı.

Yurdakul, Önlü'nün,  "Çeçenistan davası nedeniyle birtakım engellemelere tabi olduğunu" söylediğini belitti. Önlü'nün koruma talebi olup olmadığının sorulması üzerine ise Yurdakul, "Resmi talebi olup olmadığını bilmiyorum ama ilgililerle konuştuğunu söylüyordu" dedi.

Avukat Doğan, bir önceki celsede cinayeti işlediğini kabul eden tutuklu sanık Aluç'a, "(Azmettiricilikle suçlanan) Rızvan Ezbulatov'un size 'Medet Önlü benden şüpheleniyor' dediğini anlattınız. Medent Önlü, Ezbulatov'dan şüpheleniyor da onun referansıyla gelen sizden niye şüphelenmiyor?" diye sordu.

Aluç, "Cevabını bilmek istiyor musunuz? Her gidişimde, Rızvan'dan aldığım paraları bağış için veriyorum" ifadesini kullandı.

SANIĞIN FACEBOOKTAKİ FOTOĞRAFLARI

Avukat Doğan, dosyada ilerleme sağlanamadığını ifade ederek, "Yokluğunda tutuklama kararı bulunan Mehmet Akif Cömert yakalanıyor ve bir aydır tutuklu ama mahkemede yok. Bu konuda mahkemeye bilgi verilmemesi suçtur. Rızvan Ezbulatov'un iadesi için çalışma yapılıyor mu, bilmiyoruz. Adli merciler, savcılık, siyasi irade gerekli işlemleri yapmıyor. Böyle giderse, Medet Önlü cinayeti, adi bir cinayete döndürülecek" diye konuştu.

Doğan, yokluğunda tutuklama kararı olan sanık Ömer Peltek'in arkadaşlarının, birlikte çektirdikleri 2015'e ait tatil fotoğraflarını, Facebook hesaplarından yayınladıklarını söyledi. Buna ilişkin sayfa görüntülerini mahkemeye sunan Doğan, sanıkların yakalanması konusunda gerekli işlemlerin yapılmasını istedi.

"EŞİM DAVAYA SAHİP ÇIKTIĞI İÇİN KATLEDİLDİ"

Önlü'nün eşi Leyla Eser Önlü de bulunduğu durum ve ortamdan rahatsızlık duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu ülkenin onurlu ve şerefli vatandaşı olarak utanıyorum. Çeçen mücadelesi 600 yıldır devam ediyor. Böyle bir mücadele veren bir adam 3 tetikçi tarafından öldürülemez. Benim eşim, bir davaya sahip çıktığı için katledilmiştir. Benimle oyun oynuyorsunuz. Ben bir anneyim. Bu davada 4-5 savcı, 2 hakim değişti. Uluslararası siyasi bir davayı adi dava gibi yürütmenin kimseye faydası yok. Ben muhataplarımı görmek istiyorum. Diğer sanıkları görmek istiyorum."

Mahkeme Başkanı Kökçek ise "Ben burada öldürülme görüyorum, ciğeri yanan bir eş ve üç çocuk görüyorum. Ama biz hakimiz ve benim kolum oraya buraya uzanmıyor, gelen belgelerle davayı görüyoruz" dedi.

Mahkeme heyeti, Aluç'un tutukluluğunun devamına ve Ezbulatov hakkındaki kırmızı bültenin akıbetinin sorulmasına karar verdi.

"Müdahil avukatınca, sanık Cömert'in İstanbul'da yakalandığının bildirildiğine" ve "UYAP araştırmasına göre Silivri Cezaevinde bulunduğuna" dikkat çeken mahkeme, duruşma günü sanığın görüntülü sistemle mahkemeye bağlanması için yazı yazılmasını kararlaştırdı. 

Dosyaya sunulan bilgisayar çıktılarına göre, Peltek'in "dikkatlice aranarak, hakkındaki tutuklama kararının infazının sağlanması" konusunda kolluk birimlerine müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

ERDAL DOĞAN: DAVAYI BASİT BİR DAVAYA DÖNÜŞTÜRME ÇABASI VAR 

Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan, duruşmanın ardından gazetecilere davanın son durumu hakkında bilgi verdi.

Mahkemenin, dosyaya daha fazla vakıf olmasını istediklerini belirten Doğan, "Hakkında tutuklama kararı bulunan şahsın, Facebook'ta görüntüleri dolaşıyor. Bu, vahim bir durum. Bu davayı basit bir davaya dönüştürme çabası var. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

"Medet İçin Adalet Platformu" adına konuşan Kuban Kural da, "Bu, çok komplike bir cinayet. Ama, adi bir cinayet olarak kapatılmak isteniyor" diye konuştu.

Duruşmayı izleyen CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan ise tarafsız, adil ve etkin yargılama için davayı takip edeceğini belirtti.

DAVANIN GEÇMİŞİ     

İddianamede, Murat Aluç hakkında, Medet Önlü'yü tasarlayarak öldürmek suçundan "ağırlaştırılmış müebbet", ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 3 yıla kadar hapsi isteniyor.

Ezbulatov'un Aluç'u cinayete azmettirmek suçundan "ağırlaştırılmış müebbet" ile ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 3 yıla kadar hapsinin talep edildiği iddianamede, sanıklardan Peltek, Şimşek ve Cömert'in "cinayete yardım" suçundan 20'şer yıla, Hakan Şimşek, Ömer Şimşek, Mehmet Kara ve Cihan Çetinkaya'nın "suçluyu kayırmak" suçundan 6 yıl 3'er aya kadar mahkumiyetleri talep ediliyor.

Sanık Aluç, geçen celsedeki savunmasında "Medet Önlü'yü ben öldürdüm" demiş, cinayeti Ezbulatov'un azmettirmesiyle ve verdiği tabancayla işlediğini anlatmıştı.

İddianamede Ezbulatov'un, cinayetten sonra havayoluyla İstanbul'dan Moskova'ya hareket ettiği belirtiliyor. (Haberler.com)