Lice Belediyesi kayyımı, Ceylan Önkol’dan sonra bu kez Medeni Yıldırım Parkı’nın adını değiştirdi. Anne Fahriye Yıldırım, “Medeni’yi öldüren ile parkın ismini değiştiren arasında fark yok” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) belediyelerine atanan kayyımlar, bölgede simgeleşen ve çeşitli süreçlerin belleğini yansıtan heykel, anıt, büstlerin yıkımını ve simgeleşen isimlerin adına açılan parkların adını değiştirmeyi sürdürüyor. 

Son olarak Diyarbakır’ın Lice Belediyesi’ne atanan kayyım Sinan Başak, havan mermisiyle öldürülen Ceylan Önkol Parkı'nın ismini değiştirerek, başka bir saldırıda öldürülen Fırat Simpil ismini vermişti. Aynı kayyım bu kez Lice’de yapılan kalekol-karakol protestoları sırasında vurularak öldürülen Medeni Yıldırım’ın isminin verildiği parkın da ismini değiştirerek, Şehit Binbaşı Ümit Çelik Parkı yaptı. 

Medeni Yıldırım (19), Lice’nin Kayacık (Hêzan) köyünde 28 Haziran 2013’te yapılan karakol-kalekol protestosunda askerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmişti. Yıldırım’ın öldürülmesinin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen tek bir fail cezalandırılmadı. Yıldırım’ın adının verildiği parkın isminin değiştirilmesi, annesi Fahriye Yıldırım tarafından tepkiyle karşılandı.

'AMAÇ MEDENİ’NİN HATIRASINI YOK ETMEK’

Oğlunun hiç yere vurularak öldürüldüğünü dile getiren anne Yıldırım, “Medeni’nin isminin yaşadığı park bile onlara çok ağır geldi. Tahammül edemediler” dedi. Parkın isminin değiştirmesine tepki gösteren Yıldırım, “Yeni park yapamıyorlar mıydı? Burada amaç parka isim vermek değil, Medeni’nin hatırasını yok etmektir” dedi. Oğlunun faillerinin yargılanması için mücadeleyi sürdüreceğini dile getiren Yıldırım, “Ruhum sağ olduğu müddetçe, peşlerini bırakmayacağım. Yargı önüne çıkıp hesap verecekler. Biz Kürtleri sahipsiz zannediyorlar, fakat yanılıyorlar” ifadelerini kullandı.

'ŞAŞKINLIKLA KARŞILADIK' 

Yapılanı "Medeni’ye tahammülsüzlük" sözleriyle değerlendiren Yıldırım, “Medeni’nin olayı onların gerçek yüzünü ortaya çıkardı. Mermileri gelip Medeni’yi bulduktan sonra herkes ayağa kalktı. Müslümanım diye geçinen bu insanlarda zerre kadar Müslümanlık olamaz” diye konuştu. Oğlunun faillerinin cezalandırılmasını beklerken, böyle bir durumu şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade eden Yıldırım, “Medeni’yi niçin vurduk, kim vurdu? Bunların cevaplarını bulmaları gerekirken, kalkıp Medeni’yi tamamen yok etmek istiyorlar. Medeni’yi öldürenle parktan ismi kaldıran arasında hiçbir fark yoktur. Benim gözümde aynı kişilerdir. Unutturmaya çalışması onların katil olduğu anlamına geliyor” dedi.

‘O PARK MEDENİ İÇİN YAPILDI’

Konuyla ilgili Lice Kayyumu ile görüşmeye gideceğini sözlerine ekleyen Yıldırım, “O park Medeni için yapıldı. İsmini değiştirse de o park Medeni’nin parkı olarak bilinecektir. Bunları onun gözünün içine bakarak söyleyeceğim. Bakalım ne cevap verecek” diye konuştu. 

Daha önce de şair Ahmed Arif’in surların dibindeki büstünün tahrip edilmesi, TSK uçaklarıyla öldürülen 34 sivilin anısına Diyarbakır’da yapılan Roboski anıtının yıkılması, Demokrasi Partisi (DEP) milletvekili Orhan Doğan’ın Cizre’deki büstünün yıkılması, 12 yaşında 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz'ın Kızıltepe’de bulunan heykelinin yıkılması, Tahir Elçi’nin adının verildiği parkın adının değiştirilmesi, Ehmedê Xanî'nin Doğubeyazıt'taki büstnün yıkılması atanan kayyumlar eliyle gerçekleşmişti.