Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün '4 ayrı ceza infaz kurumunda 120 tutuklu ve hükümlüye koronavirüs (Covid-19) tanısı konuldu' açıklamasını ve cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin karşı karşıya olduğu koronavirüs tehdidini değerlendiren Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, hükümetin koronavirüs salgınına karşı fırsatçı davrandığını dile getirdi.

Cezaevlerine yönelik uyarılarının dikkate alınmadığına vurgu yapan Temizyüz, salgının başında yaptığı uyarılara karşı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün kamuoyuna sürekli 'önlem aldıkları' açıklamalarında bulunduğunu hatırlatarak, "Adalet Bakanlığı sürekli tedbirler aldığına dair açıklamalar yapıyordu. Fakat tutuklu yakınlarından hiçbir tedbirin alınmadığını öğrendik" dedi.

BAKAN GÜL'ÜN AÇIKLAMALARI TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ ALİLELERİNİ İKNA ETMİYOR

Van Cezaevi'nde koronavirüs sorunlarına ilişkin konuşan tutuklulara ve yakınlarına iletişim cezası, Trabzon Beşikdüzü T Tipi Cezaevi'nde tutukluların tedbir adı altında hücrede tutulduğunu, Afyon ve Balıkesir cezaevlerine ise sevk edilenlerin hücrelerde tutulduğunu söyleyen Temizyüz, cezaevlerinde yaşanan sorunlara değinirken Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün açıklamalarını da eleştirdi:

"Adalet Bakanlığı, hükümet cezaevlerine ilişkin yaptıkları açıklamalarda amaç ve pratiklerinden çok uzak. Bu yüzden ikna olmuyoruz. Ne yaparsanız yapın üstüne gideceğiz ve ortaya çıkaracağız. Adalet Bakanı 'Cezaevlerine maske sorununa çözüm getirerek tedbirleri alıyoruz' diyor. Fakat tutuklular ailelerini arayarak kendi paralarıyla dahi alamadıklarını söylüyor. Biz kime inanacağız? Tabiî ki de pratiği, tutukluların beyanlarını esas alacağız. Adalet Bakanlığı ciddi ve objektif bir şekilde samimi beyanlarda bulunsun. Hem Türkiye, Avrupa dünyada BM’ye hasta tutuklular için başvurular yapıyoruz. Mehmet Emin Özkan 82 yaşında ağır hasta, Ergin Aktaş iki kolu ve Suphi İsmail bir bacağı yok. 60 yaş üstü kontrol altında tutulmalı diye açıklama yapılıyor. Peki cezaevindekiler nasıl kontrol altında tutulacak."

'VİRÜSÜN NASIL VE KİMLERDEN YAYILDIĞI AÇIKLANSIN'

MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, 4 ayrı cezaevin 120 tutukluda koronavirüs tespit edildiğini açıklayan Adalet Bakanı Gül'den koronavirüs tespit edilen cezaevleri ile tutuklu ve hükümlülere koronavirüsün kimlerden bulaştığını açıklamasını istedi. Temizyüz, hangi cezaevinde tanı konulmuşsa ve gardiyan, asker, doktor ve kimden dağılmışsa ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı. Hala virüsün hangi şehirlerde olduğu, kaç kişinin yaşamını yitirdiğinin bilinmediğini söyleyen Temizyüz, "Türkiye hastalığın bittiğini söyleyerek normalleştirmeye çalışıyor. Toplum kabul etse de, tutuklu aileleri kabul etmiyor. En baştan söylediğimiz gibi önlem alınmadığı takdirde bu hastalık cezaevinde yüzlerce kişinin ölümüne sebep olacaktır. Birçok ülkede tutuklular bırakıldı. Türkiye ise sadece adli tutukluları serbest bıraktı. Alaattin Çakıcı gibi bir insanı MHP’nin isteği doğrultusunda bıraktılar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: MA