TBMM’nin yeni yasama yılı, Irak ve Suriye’ye operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkerenin oylamasıyla başlayacak. 

AKP’nin yanı sıra MHP’nin tezkereye destek tutumu sürerken aldığı ‘destek’ kararına rağmen geçen yıl ‘fireyi’ önleyemeyen CHP açısından bu yıl da durum değişmeyecek. 

Sebahat Karakayun'un Birgün'de yer alan haberine göre CHP’li Fikri Sağlar, “Kimin için, ne için yapıldığı belli olmayan bir savaşı legalize etmeye yönelik bir tezkereye destek vermem söz konusu olamaz” dedi. 

2014 yılında HDP ile birlikte tezkereye karşı çıkan ancak geçen yıl tavır değiştirerek AKP ve MHP ile birlikte ‘evet’ oyu kullanma kararı alan CHP bu yıl da aynı doğrultuda hareket edecek. 

Önceki oylamada, 20’yi aşkın milletvekilinin parti yönetiminin açıkladığı destek kararına karşı tavır sergilediği CHP’de bugünkü oylamada da benzer bir tablo bekleniyor.

‘HÜKÜMETE UYARILARIMIZ OLACAK' 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, tezkerenin hükümete yetki verilmesine yönelik olduğuna dikkati çekerek, “Biz sınır güvenliğimizin korunması amacıyla tezkereye geçen yıl destek verdik. Bu yıl da tavrımız aynı doğrultuda olacak. Ancak verilen yetkinin doğru bir şekilde kullanılması için hükümete uyarı ve önerilerimiz olacak” dedi.

Hükümetin, verilen yetkiyi Suriye’nin toprak bütünlüğüne zarar vermeye yönelik kullanmaması gerektiğini belirten Yılmaz, “Alınan yetki Türkiye’yi maceraya sürükleyecek şekilde kullanılamaz. 

Her zaman olduğu gibi bu yönde atılacak adımlara yönelik itirazlarımızı sürdüreceğiz. Elbette sınır güvenliğimiz önemli ancak Suriye’de çok daha büyük sorunlar var. Hükümet’in izlediği Suriye politikası kaybetti. Bundan böyle Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve mevcut ittifak yapısını Türkiye lehine çevirmeye yönelik bir politika izlenmesi gerekir” diye konuştu.