Bölünme yasasını protesto eden üniversite öğrenciler "Üniversiteme Dokunma" dövizleriyle Meclis'e yürüdü. Protestoculara CHP'li vekil Ali Şeker de destek verdi.

Üniversitelerin bölünmesini protesto eden öğrenciler ellerinde “Üniversiteme Dokunma” ve “Muhatabı Biziz” yazılı dövizlerle Meclis’e yürüdü.

Protestocuların geçişine izinsiz yürüyüş yaptıkları gerekçesiyle izin vermedi. Eylem devam ederken CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, üniversitelilerin yanına desteğe geldi.

Polis üniversitelilere dövizlerini indirerek TBMM’ye gidebileceklerini söylemesine rağmen eylemciler, dövizleri indirmeden TBMM önüne yürüdü. Üniversitelerden TBMM’ye gelen temsilciler Eğitim Komisyonu ile görüşmek ve basın toplantısı yapmak üzere toplantı salonuna geçti.

Meclis’e yürüyen üniversiteliler, düzenlemeye karşı çıkan arkadaşlarına destek olmak ve bölünme kararının hiçbir akademi bileşenine sorulmadan alındığı için Ankara’ya geldiklerini söylediler.

Eylem sonrasında Meclis’ten çıkan öğrencilerle birlikte açıklama yapan Ali Şeker, 13 tane üniversitenin bölündüğünü, bunu yaparken ne öğrencilere ne de öğretim üyelerine sorulmadığını söyledi. Öğrencilerin açıklama yapmasına izin verilmediği için Meclis içine girerek seslerini duyurmak istediğini belirten Ali Şeker, “Üniversiteler bizim geleceğimiz, şimdi onlar konuşacak” dedi ve mikrofonu öğrencilere verdi.

‘BİZ DE KENDİ GRUP TOPLANTIMIZI YAPIYORUZ’

İlk konuşmayı yapan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Melda Karaoğlu “Bizler Türkiye’nin en büyük grubu, gençlik olarak burada kendi grup toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Akademinin hiçbir bileşenine sormadan kararlaştırdıkları bu yasayı günlerdir Meclis’te tartışıyorlar ama bu tasarının muhatabı biziz. Biz bugün İstanbul Üniversitesi’nden, Gazi Üniversitesi’nden, Anadolu Üniversitesi’nden, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden ve Sakarya Üniversitesi’nden öğrenciler olarak buradayız ve diyoruz ki gelsinler yüzümüze konuşsunlar. Bunun hesabını bize versinler” dedi.

‘HALKA SORDUK DEDİLER KİMSENİN HABERİ YOK’

İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden bir öğrenci “Ben bu üniversiteyi kazandım, bu üniversiteyi okumayı hak ettim. Bize sormadılar. Halka sorduk dediler, hafta sonu biz de çıkıp sokakta halka sorduk fakat kimsenin haberi yok. İster bize terörist muamelesi yapsınlar, polislerle etrafımızı kuşatsınlar… Biz öğrenciyiz, biz halkız. Sonuna kadar mücadelemizin arkasındayız” diye konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri adına konuşan Haktan Özkan ise şunları söyledi:

“Biz o fakültelere kazanarak geldik, o fakülteler bizimdir. Üniversiteler bilim yuvasıdır ve öyle kalacaktır. Var olan fakülteleri taşıyarak, yeni tabela asarak yeni üniversite kuramazsınız. Yeni üniversite kurmak, bilimsel ve nitelikli eğitimle olur. Karambolde çıkarmaya çalıştığınız yasayla üniversitemizi bölemezsiniz. Nitelikli eğitim hakkımızı elimizden alamazsınız. İstanbul’da, Gazi’de direnen arkadaşlarımıza Karadeniz’den omuz veriyoruz. Hiçbir üniversiteyi böldürtmeyeceğiz. Tasarılar sizin olsun üniversiteler, fakülteler bizimdir.”

Gazi Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi bir üniversiteli Türkiye’de üniversitelilerin işsiz olduğunu belirterek yeni üniversite açılması yerine üniversite mezunlarına çalışma imkanı verilmesini talep etti.

Kaynak: Sendika.org