HDP’nin IŞİD ile ilgili verdiği Meclis araştırması AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, önergeyi reddeden AKP’lilere “terörle aranıza mesafe koyun” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), IŞİD tarafından alıkonulan başta Ezidi kadınlar olmak üzere Türkmen, Süryani ve Arap kadınların Türkiye’de satıldığı iddia edilen pazar, büro ve ev gibi yerlerin tespit edilip kadınların özgürlüklerine kavuşturulması ve IŞİD üyelerinin yargılanmasının önünün açılması için Meclis araştırması istedi.

Önergenin görüşmeleri sırasında Genel Kurul’da gerginlik yaşandı. Önerge üzerine HDP İnsan Hakları ve Hukuk Komisyonu Üyesi ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran söz aldı. Başaran, IŞİD’in Şengal’i işgaliyle birlikte binlerce Ezidi kadının hala IŞİD’in elinde olduğunu belirtti. 

‘BUYURUN GELİN IŞİD’İ ARAŞTIRALIM’

Esir alınan Êzidî kadınların Türkiye’de Antep, Urfa ve Ankara gibi kentlerde tutulduğuna dair basına yansıyan haberler olduğunu belirten Başaran, şunları söyledi: “IŞİD çetesinin başı, ülkemizin 5 kilometre uzaklığında ve 12 gözlem noktasının olduğu yerde Türkiye’ye haber verilmeden ABD operasyonuyla öldürülüyor. İktidarın IŞİD ile ilişkisini tartışmak için önergeler verdik. Şuanda siz güya Kuzey Suriye IŞİD ile mücadele ettiğinizi söylüyorsunuz ya buyurun gelin IŞİD ile mücadele etmek için bir komisyon kuralım. IŞİD’in nerelerde hücrelendiğini, nerede örgütlendiğini araştıralım. IŞİD ile ilgili ilişkilerinizi tartışmıyoruz çünkü o zaten açık. Adını değiştirdiğiniz ÖSO çetelerine destek oluyorsunuz. Aynı suçları Rojava’da işliyor, sizin desteklediğiniz çeteler Afrin’de kadınlara tecavüz ediyor, orada oluşturmak istediğiniz zihniyet insanlara yaşam alanı bırakmıyor.”

OLUÇ: TERÖRLE SİZ ARANIZA MESAFE KOYUN

Başaran’ın konuşması sırasında AKP sıralarından tepkiler geldi. Bunun üzerine HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP’lilere “Terörle aranıza siz mesafe koyun” dedi. Oluç, “Terörden bahsedecekseniz mutlaka FETÖ ile ilişkinizi konuşacaksınız. Komşusundaki savaşta bir vekil tayin etmiş olan, o vekil sayesinde savaşın bir parçası olan bir tane iktidar var, o da AKP. Tırlarla silahların nereye gittiğini bir türlü açıklayamadınız. O sizin desteklediğiniz terör örgütleri Türkiye’de yüzlerce insanı katleden bombalar patlattı” diye konuştu.

MUŞ: IŞİD İLE BİZ MÜCADELE ETTİK

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, AKP’nin hem 'FETÖ' hem de IŞİD ile mücadele ettiğini ileri sürerek, “Kuzey Suriye diye bir şey yoktur, Suriye’nin Kuzeyi vardır” ifadesini kullandı.

TÜRKKAN: IŞİD’İN TÜRKİYE’YE VERDİĞİ ZARARLAR ORTADA

HDP’nin önergesi üzerine konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, “Her ne kadar dönemin başbakanı IŞİD için ‘öfkeli gençler’ dese de IŞİD bir terör örgütüdür. IŞİD terör örgütünün Türkiye’ye verdiği zararlar ortada. IŞİD kadınları kaçırdı, sattı iddiaları var. Zulmü gören kim olursa olsun mazlumdur” diye konuştu.

Önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Kaynak: MA