Meclis'te "Ölümü değil, yaşamı savunuyoruz" ve "çocuklar ölmesin" gibi dövizler açan HDP'li milletvekilleri sokağa çıkma yasaklarında yaşanan ölümlere dikkat çekti.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 31. birleşimi yoklama ile açıldı. Birleşimi Meclis Başkanvekili Pervin Buldan yönetti. Gündem dışı söz alan HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, kürsüye çıktığında HDP'li vekillerce dövizler açıldı.

 

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ise Meclis kürsüsünde şu ifadeleri kullandı:

 

"Hazreti Peygamber Bedir Savaşı'nda öldürülen müşriklerin savaş alanında kalan cenazelerini defnetmelerini ve onlara saygısızlık etmemeleri için Müslüman savaşçılara talimat vermiş ve bu talimat yerine getirilmiştir. Yine, bir hadisi şerifte Allah'ın Resulü, cenazeye işkence yapılmasını yasaklamaktadır. 16 Ağustos'tan bu yana Kürdistan'da hiçbir hukuktan, iç ve dış hukuktan kaynağını almayan sokağa çıkma yasaklarıyla neredeyse halkın üzerinde bir işkence yürütülmektedir. Her gün gençler, çocuklar, kadınlar, yaşlılar öldürülmektedir. Sadece bununla kalmamıştır, bu sokağa çıkma yasakları cenazeler üzerinden birer işkenceye dönüşmüştür. Bakın, Silopi'de 11 çocuk annesi Taybet İnan, öldürüldükten sonra 7 gün sokak ortasında bekletildi. Eşi, onun hâlâ sağ olduğunu ve ona ipi uzattığını ama ipi tutamadığını söyledi ve günlerce bekletilen cenazeye daha sonra kayını müdahale etmek istedi. Maalesef kayını Yusuf İnan da aynı şekilde katledildi."