Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Fabrikası işçileri, Meclis'te "işten çıkarmaların 3 aylığına yasaklanması" düzenlemesinin görüşüldüğü sırada işten çıkarıldı. 

Mardin’in Mazıdağı ilçesinde Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Fabrikası’nın Diyarbakır-Mardin-Mazıdağı Demiryolu inşaatında çalışan 118 işçi, çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle iş bırakma eylemi yaptıkları gerekçesiyle 15 Nisan’da işten çıkarıldı. 

İşçiler, Meclis Genel Kurulu'nda işten çıkarmaların 3 aylığına yasaklanmasını da içeren yasa teklifinin görüşüldüğü sırada işten çıkarıldılar. İşçiler, buna karşı koronavirüs (Kovid-19) tehdidine rağmen, çalıştıkları şantiye önünde oturma eylemi başlattı. İşten çıkarıldıklarına dair şimdiye kadar herhangi bir resmi belge ibraz edilmeyen işçiler ve Sosyal Güvenli Kurumu’nda (SGK) primleri halen aktif görülen işçiler, işe iade edilmeyi bekliyor. 

Eylemlerini sürdüren işçiler, avukatları aracılığıyla işe iade davası açmaya hazırlanıyor.

SOSYAL HAK TALEBİ

Fabrika önünde eylemde olan işçilerden Erdem Önen, sosyal hak taleplerini dile getirerek, “12 saat içinde hepimizi kapı dışarı ettiler. Fazla bir şey değil, 4 aylık zammımızı istedik. Buraya giriş, çıkış yoktu. 15 gün bizi buraya tıkadılar. Ama yanımıza gelen ve giden oldu. Eti Bakır personeliyle birlikte yaşıyoruz. Eti Bakır personeli eve gidip geliyor. 7 gün 24 saat bizimle yemek yiyorlar. Bizim koğuşlarımızda banyo ve lavabolarımızı kullanıyorlardı” dedi.

Karantina altında olmalarına rağmen dışarıdan getirilen işçilerin kendileriyle birlikte çalıştıklarını ifade ederek, buna karşı çıktıklarını ifade eden Önen, “Çalışma saatlerimiz 12 saatten 14 saate çıkarıldı. Gittikçe sıkıştırdılar ve bizi zor durumda bıraktılar. Bir maske 10-15 gün kullanılıyorsa, orada sağlık var diyorsanız sağlıktır. İşçinin hiçbir değeri yok burada. Değer vermiyorlar. Bize 10 günde, 15 günde bir maske veriyorlardı” diye anlattı.

DIŞARIDA SOSYAL MESAFE, FABRİKADA ÜST ÜSTE

Salgın karşısında alınan tedbirler kapsamında servislerin yarı kapasiteyle çalıştırılması kararına uyulmadığını söyleyen Önen, “Bizim servisler 14 artı 1’dir. Ancak yaklaşık 18-20 kişi bindiriyorlardı. Şimdi bizden sosyal mesafe istiyorlar. Biz 18 kişi 14 artı 1 kişilik araca biniyorduk. Burada sosyal mesafe istiyorlar ama içeri bir girsinler. Eti Bakır elbisesini giysinler ve bir işçi olarak birkaç gün için burada kalsınlar. Eğer böyle bir şey varsa, demek ki biz suçluyuz” diye konuştu.  

Salgın döneminde içinde bulundukları şaşkınlıkla karşıladıklarını söyleyen Önen, “Türkiye’de durum ortadadır. Nasıl böyle bir şey yaptılar anlayamıyoruz. Güçlüler. Cengiz Holding olduğu için bir şey de diyemiyoruz. Şu an sigortalarımız aktif gözüküyor ama biz işten çıkarılmış durumdayız. İşimizi geri istiyoruz” şeklinde aktardı. 

'ESNEKLİK DEDİ, SIKILAŞTIRMA OLDU’

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın salgın nedeniyle işverenlere yaptığı çağrıda esnek çalışma koşullarının oluşturulmasına dair açıklamasını anımsatan işçilerden İrfan Binek, “Esnek çalışmayı göremediğimiz için kendilerine durumu ilettik. Kendileri bizimle hiçbir şekilde muhatap olmadı ve askerle gelip hepimizi kapı dışarı ettiler. Hiçbir şey de söylenmedi. Cumhurbaşkanı esneklik yapın dedi. Sıkılaştırma oldu. Biz burada haklarımızı almaya çalışıyoruz. Çoğu arkadaşın hiçbir hakkı ödenmeyecekmiş” ifadelerini kullandı.

Meclis'te işten çıkarmaların 3 aylığına yasaklanmasına dair yasa teklifinin görüşüldüğü sırada işten çıkarıldıklarını belirterek, “Meclis’te bir görüşme yapılıyor, burada 118 kişi işten çıkarılıyor. Bunu bir gündeme getirsinler. Bir bakalım ne diyecekler" diyerek gösterdi. 

Farklı kentlerden gelen 20 işçinin işten çıkarılması ardından bir minibüse bindirilerek götürüldüğünü, bir çok işçinin de araç bulamadığı için mağdur olduğunu ve dışarıda kaldıklarını söyledi. 

'KÖLE' MUAMELESİ 

Kendilerine "köle" muamelesi yapıldığını dile getiren işçilerden Felemez Aydın, işverenin kendilerine “Hesabınıza gelirse çalışırsınız, hesabınıza gelmezse kapı ordadır” dediğini aktardı. 200 işçinin sokağa çıkma yasağı döneminde karantina altında çalıştırıldığını ifade eden Aydın, şunları söyledi: “Tüm işçiler 5 banyoyu kullanıyor. Hepimiz ekmeğimiz için buradayız. Gece yarısı bize şantiyeyi terk etmemiz söylendi. Asker desteğiyle zorla kapı dışarı çıkardılar. Bize büyük bir hakaret edildi. Köle sistemi bile olsa bunu kabul etmez. Gecenin yarısı asker bizi çıkardı. Arkadaşlarımız perişan oldu.”

Koronavirüs nedeniyle şartların uygun olmadığına değinen işçilerden Hüseyin Kalın, can güvenliklerinin olmadığını ve taleplerine karşı işten çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın salgın döneminde kimsenin işten çıkarılmayacağı ve esnek çalışmanın sağlanması açıklamasını hatırlatan Kalın, şöyle konuştu: “Biz ona güvenerek, bu şartları kabul etmeyeceğimizi, ‘14 saat zordur. Çalışamıyoruz. Robot değiliz’ şeklinde taleplerimizi dile getirirken, bizi kapıya koydular.”

65 YAŞ ÜSTÜ İŞE ÇAĞRILIYOR

İşçi Ömer Bozkurt da, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanların daha önce evlerine gönderildiğini, ancak kendilerinin işlerinden çıkarılmasının ardından 65 yaş üstü işçilerin de çalışmaya çağırıldığını söyledi. Alınan yasaklama kararını anımsatarak, duruma tepki gösteren Bozkurt, “Fırsatçılık yapıyorlar. Bir işçi hak, hukuktan başka ne isteyebilir?” diye sordu.

Haklarını talep etmeye devam edeceklerinin altını çizen işçilerden Rıdvan Araç ise işten çıkarılmayı kabul etmeyeceklerini dile getirdi. Fabrikada 15 gün karantina altında tutulduklarını söyleyen Araç, “Karantina bittikten sonra, karantina altında çalışmaya devam etmemiz istendi. Biz de bu koşullarda çalışmayı kabul etmedik. Bunun üzerine ustabaşı aradı ve toplu bir şekilde işten atıldık. Şimdi de görüyorsunuz. Biz hakkımızı arıyoruz. Başka da bir şey yapmıyoruz. Bu saatten sonra ne olacağını bilmiyoruz ama eylemimiz devam edecek. İşimizin peşini bırakmayacağız” dedi.

Kaynak: MA