İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Çatışma ve İzleme Grubu, Şırnak’ın Cizre ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı boyunca yaşanan ihlallere dair raporunu yayınladı.

Rapora göre; Cizre’de 14 Aralık 2015 – 2 Mart 2016 arasında yasağın yürürlükte olduğu süre boyunca en az 203 insan hayatını kaybetti.

Raporda, yaşamını yitirenlerin sayısının ise tespit edilecek diğer isimlerle 266’ya kadar yükselebileceği belirtildi.

BODRUMLAR

MAZLUMDER’in raporunda, insanların mahsur kaldığı ve öldürüldüğü üç evin bodrumuyla ilgili olarak da:

* Bodrumlarda kalan kişilerin sağ olarak teslim alınması ve yaralıların hastaneye ulaştırılması için aracı olabilecek, bodrumda mahsur kalanların ikna edilmesini sağlayabilecek ve bunun için arabulucu olabilecek hiçbir aktörün kamu otoritesi tarafından devreye sokulmadığının sık dile getirildiği;

* Üç bodrumun bulunduğu alanda olay yeri incelemesinin yürütülmediği iddia edilirken; yapılan çalışmalarda da olay yeri incelemesinin yürütüldüğüne dair bir bulguya rastlanılmadığı;

* Savcılıktan, konuya dair iddialara ilişkin herhangi bir bilgi ya da yanıt alınamadığı;

* Avukatların yasağın ardından Bostancı Sokak’taki bodrumda bulunan iri kemik parçalarının toplanması talebine savcılığın nezaret etmezken, avukatlar bodruma girerek kemik parçalarını dışarı çıkarttığı;

* Farklı illere gönderilen cenazeler için birçok vakada, avukatların otopsiye girmelerine izin verilmediğinin iddia edildiği vurgulandı.

100 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ

Yine raporun sonuç ve öneriler bölümünde, Cizre’de yasak başladığında 130 binlik ilçe nüfusunun hızla 90 bin civarına indiği, çatışmaların başlaması sonrasında da ilçe dışına göçün artarak devam ettiği belirtilirken; Şubat ayına doğru ise ilçede yaklaşık 30 bin kişinin kaldığının tahmin edildiği kaydedildi.

BEYAZ BAYRAĞA RAĞMEN ATEŞ

Raporda ayrıca yasak süresince, beyaz bayrak taşımalarına rağmen ateşe hedef olduğunu söyleyenlerin bulunduğu da aktarıldı.

* MAZLUMDER’in raporuna dair bu özet imc tv’den alınmıştır.