Mazlum Doğan’ın annesi Kebire Doğan (94) için Dersim’in Mazgirt ilçesi Teman köyüne bağlı Goman Mezrasında cenaze töreni düzenlendi.

Cenaze törenine Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Bedran Öztürk, HDP milletvekilleri Musa Farisoğulları, Erdal Aydemir, Ömer Öcalan ile HDP’nin Dersim, Diyarbakır, Elazığ, Bingöl, Urfa il ve ilçe örgütleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Aleviler Derneği (DAD), 78’ler Derneği yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı.

YÜZLERCE KİŞİ ENGELLENDİ

Sabahın erken saatlerinde Goman köyünün giriş ve çıkışları askerler tarafından zırhlı araçlarla kapatıldı. Gelen yüzlerce kişi, sayısız kez GBT kontrolünden geçirildi.

Cenaze törenine katılmak için gelen ve aralarında HDP milletvekillerinin de olduğu yurttaşlar, köyün 15 kilometre uzaklığında askerlerin kurduğu noktada durdurularak engellendi.

 Askerler, yol güzergahına bomba döşendiği iddiasında bulunurken, Tunceli Valiliği’nin, Doğan’ın akrabaları dışında kimsenin köye girişine izin verilmemesi yönünde talimatı olduğu belirtildi.

VEKİLLER PATİKA YOLLARDAN KÖYE GİRDİ

HDP’li vekillerin yaptığı tüm görüşmeler ise sonuçsuz kalırken, kalabalık grup, “94 yaşındaki bir kadının cenazesinden dahi korkuyorlar” diyerek ormanlık alandaki patika yollarda köye ulaşmak için yürümeye başladı. Yaklaşık iki saat yürüyen grup, köye vardı.

Ayrıca Elazığ Karakoçan’dan misafirler için getirilen hayır yemeğine de izin verilmeyerek geri gönderildi.

‘KÜRT MÜCADELESİNE SEVGİSİ SONSUZDU’

Yaşadığı evin önünde cenaze merasimi yapılan Kebire Doğan için halktan helallik istendi. Ardından konuşan Doğan’ın kızı Arife Yıldırım, “Annem 2 evladını Kürt özgürlük mücadelesinde yitirdi. 94 yıl evlat acısı ve hasreti ile yaşadı.  2 oğlunun arkadaşlarına son derece bağlı ve sadık bir anneydi. Oğulları Mazlum ve Delil’in arkadaşları ona ‘ana gorki’ derlerdi. Çok merhametli ve yardımseverdi annem. Kimseyi kırmazdı. Uğruna oğullarını kaybettiği bu mücadeleye karşı sevgi ve saygısı sonsuzdu” dedi.

‘MİLYONLARCA MAZLUM’UN ANNESİDİR’

Daha sonra konuşan DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk de, engellemelerin nedenin Kebire’nin Mazlum Doğan’ın annesi olmasından kaynaklı olduğunu belirterek, “Kebire anne sadece Mazlum Doğan’ın annesi değil, milyonlarca mazlumların annesidir. Devletin bu anlayışını Mazlum Doğan Diyarbakır Cezaevine yaptığı eylemler ile protesto etmişti. Ve bizlere de ‘Yaşamak Direnmektir’ sözünü miras bıraktı. Kebire annenin cenazesine katılmamız için kilometrelerce önümüzü kapatarak izin vermediler. Ancak biz annemizin cenazesine sahip çıkmak için her türlü zorluğu aşarak geldik” dedi.

‘MAZLUM’UN MİRASINI GÜVEN DEVRALDI’

Mazlum Doğan’ın Diyarbakır Cezaevinde bıraktığı mirası şu anda Leyla Güven’in devraldığını ifade eden Öztürk, “Leyla Güven faşizme karşı açlık grevi direnişini başlatmış. Halkımız hiçbir zaman diz çökmedi, çökmeyecek” dedi.  Öztürk, konuşmasını Kürt halkına başsağlığı dileyerek tamamladı.

Ardından Doğan’ın cenazesi, köy mezarlığında eşi Kazım Doğan’ın yanına defnedildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı