AKP’nin itirazlarla mazbataların verilme sürecini uzatarak Nisan ayı ödeneklerinin yapılmasını beklediğini belirten HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, bunun kayyımla başlayan gasp sürecinin bir devamı olduğunu söyledi.

Özgür Paksoy'un Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre AKP, HDP’nin kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 4’ü merkez ilçe olmak üzere 14 ilçenin tamamında seçim sonuçlarına itiraz etti. Sırasıyla İlçe ve İl Seçim Kurullarına itirazda bulunan AKP, başvuruların ret edilmesi üzerine 13 ilçede oyların yeniden sayımı için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuruda bulundu. Hazro ilçesinde ise oyların yeniden sayımı için yapılan başvurunun kabul edilmesinin ardından yapılan sayımda sonuç elde edemeyen AKP, bu kez seçimin yeniden yapılmasına yönelik YSK’ye başvurdu.

KAYYIMLI BELEDİYELERİN MAZBATALARI VERİLMİYOR

DBP yönetiminde olan Ergani ve Çınar belediyelerinde HDP’li adaylar mazbatalarını alırken, kentte kayyım atanan belediyelerde AKP’nin yaptığı itirazlar gerekçe gösterilerek mazbataların verilmemesi ise dikkat çekiyor. HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, itiraz sürecini değerlendirerek, mazbataların verilmemesinin nedenlerini sıraladı.

İTİRAZLAR

Diyarbakır’da kayyım yönetiminde olan belediyelerin neredeyse tamamını geri aldıklarını ifade eden Güzel, belediyeleri açık ara fark ile elde etmelerine rağmen AKP’nin bütün belediyelere itiraz ettiğini söyledi. Yapılan itirazların kabul edilebilmesi için geçersiz oy sayısı ile partiler arasındaki oy farkının dikkate alınması gerektiğini belirten Güzel, itirazlarla sonuçların değişmesi mümkün olmamasına rağmen yeniden sayım kararları alındığını söyledi.

‘TALAN VE GASP İÇİN ZAMAN YARATIYORLAR’

AKP’nin itirazlarla mazbataların verilmesi sürecini uzatmayı amaçladığını dile getiren Güzel, “Kayyımla başlayan gasp sürecinin bir devamıdır. İşçi alımlarının olması, talan mantığı ile taşınmazların devredilmesi, belediye binalarında bulunan demirbaşların çıkarılması sadece gaspın bir kaç örneğidir. Bu gasp için sadece zaman yaratıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘BELEDİYE ÖDENEKLERİNİ ALMAK İÇİN BEKLİYORLAR’

YSK’nin kesin sonuçları açıklayacağı 13 Nisan tarihi öncesinde belediyelerin Nisan ayı ödeneklerin yapılacağına dikkat çeken Güzel, “Bu süreci uzatarak, gelecek ödeneği alıp bir gaspı daha gerçekleştirmeyi amaçlıyorlar” iddiasında bulundu.