Soluk cildi, korkunç gülüşü ve patlak gözleriyle korku filmlerindeki karakterleri andıran ‘Momo’ mesajlaşma platformu WhatsApp üzerinden yayılan bir şiddet oyunu.

‘Momo’, gençler arasında yayılan ve dünya çapında çok sayıda intihar olayıyla bağdaştırılan ‘Mavi Balina’ isimli oyuna olan benzerliği ise endişeye neden oluyor.

Momo’nun bir sosyal medya grubu olarak başladığını açıklayan Meksika polis birimi, “Her şey bir Facebook sayfasında başladı.

Bir grup insan, yabancı bir numarayı aramak konusunda birbirlerine meydan okumaya başladılar. Birçok kullanıcı Momo’ya mesaj attıklarını ve geriye mesaj olarak şiddet içeren fotoğraf geldiğini söylediler. Bazıları tehdit içeren mesajlar aldıklarını ve hatta bazıları da kişisel bilgilerinin açıklanacağı konusunda tehdit edildiklerini söylüyor.” şeklinde konuştu.

‘SAÇMALIKLARI GÖRMEZDEN GELİN’

Meksika siber suçlar polisi, Twitter üzerinden ülke vatandaşlarını Momo oyununa katılmama konusunda uyarmasına rağmen oyun Latin Amerika sınırlarını çoktan aşarak, ABD, Fransa ve Nepal’e kadar yayılmış durumda. İspanya polisi de konu ile ilgili sosyal medya kanalları üzerinden gelecek absürt oyun davetlerini görmezden gelme konusunda uyarıda bulundu. Farkındalık yaratmayı amaçlayan polis, #SaçmalıklarıGormezdenGelin etiketi altında, kullanıcılara Momo’dan uzak durma ve bu tehlikeli oyunun yayılmasını engelleme çağrıları yapıyor.

FOTOĞRAF JAPONYADA BİR SERGİDEN ALINMIŞ

İnternet, Momo ile ilgili içeriklerle dolu. Sosyal haber sitesi Reddit’te en çok okunanlar arasında “WhatsApp kızı Momo kim ve nedir?” başlığı bulunuyor. Nasıl ortaya çıktığı ve kim olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte bu soruların en popüler cevabı ise şu şekilde: “İspanyolca konuşulan ülkelerden birinden bir kişi, Instagram’dan bir fotoğraf keserek bununla bir WhatsApp kullanıcısı yarattı. Bu numara yayıldı ve temasa geçenlere rahatsız edici fotoğraflar gelmeye başladı. Bazıları Momo’nun kişisel bilgilerine ulaştığını da söylüyor.”

Momo ile ilgili kesin olarak bilinen tek şey, Japonya(+81), Kolombiya (+52) ve Meksika’da (+57) ülke uzantılı üç ayrı numaranın oyunla ilişkilendirildiği. Kullanılan fotoğraf ise Japonya’da bir sergide yer alan bir ‘kuş kadın heykelinden’ alınmış. Meksika polisi, bir kişinin, sergiye gidenlerin çektirdiği fotoğraflardan kesip, Momo karakterini yarattığı görüşünde.

Meksika siber suçlar polisi, Momo’nun olası tehditleri ile ilgili beş ayrı başlık gösteriyor:

‘Kişisel bilgileriniz çalınabilir’, ‘Şiddet öven bir dil kullanılıyor ve kişiler intihara sürüklenebiliyor’, ‘Kullanıcılar tehdit ve taciz ediliyor’, ‘Kişilerden zorla para elde edilebiliyor’, ‘Oyuna katılanlar, depresyon ve kaygı ataklarına kapılabiliyor’

YENİ MAVİ BALİNA

Momo oyunu 2017’den bu yana birçok gencin intiharı ile ilişkilendirilen ‘Mavi Balina’ ile karşılaştırılmaya başlandı. Rusya’da yaratılmasına karşın Mavi Balina oyunu da kısa sürede sosyal medya aracılığı ile dünyaya yayıldı. Momo her ne kadar ağırlıkla WhatsApp üzerinden yayılsa da çocuklar arasında çok popüler olan sanal inşaat oyunu Minecraft’ta da bir oyun karakteri olarak görülmeye başlanmış durumda. Sanal suç uzmanları bu tür mesajlaşma zincirlerinden uzak durmayı ve bilinmeyen numaralarla iletişime geçmemeyi tavsiye ediyor.

Kaynak: Duvar