Mardin’de Bagok Dağı Bendere mevkisinde bulunan ve çeşitli çatışmalarda hayatını kaybeden 43 PKK’linin cenazesinin defnedildiği mezarlığa askerler saldırdı. Saldırıda, Ahmet Uğurlar'ın cenazesi mezarlıktan çıkartıldı. Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, bölgede ciddi bir tepkinin oluştuğunu belirterek, "Öcalan ile İmralı'da görüşülürken, atılacak adımlar beklenirken bunun yaşanması sürece olan güveni de zayıflattı" dedi.

Mardin Bagok Dağı Bendere mevkisindeki mezarlıkta dün bir tören düzenlenerek, PKK’li Ahmet Uğurlar'ın cenazesi defnedilmişti. Halkın cenazeyi defnetmesinin ardından askeri araç ve askeriyeye ait iş makineleriyle mezarlık yıkıldı, Uğurlar'ın cenazesi defnedildiği yerden çıkarıldı.

GÖKKAN: '90'LARDAKİ ÖRNEKLERİ YAŞIYORUZ

ANF'ye açıklama yapan Ayşe Gökkan, olay yerine giderek mezarlığa askerler tarafından saldırıldığını tespit ettiklerini bildirdi:

"Halk cenaze töreninden ayrılır ayrılmaz askerler tarafından saldırı oldu. Mezarlığın çevresi, tel örgüleri parçalanmış; oraya konulan briketler tahrip edilmiş. Ailenin ya da başkalarının gözetimi olmaksızın yaşamını yitiren gerillanın mezarı da açılarak tabuttan cenaze alınmış. Olay yerine gittiğimizde bile 15 metre yukarımızdan helikopterler uçuruluyordu."

Saldırının ciddi bir tepkiye yol açtığına dikkat çeken Gökkan, kaygılı olduklarını belirtti. "Yaşanan olay üzüntü verici olduğu kadar, tahrik edici. İnsani duyguları tanımayan bir girişim. Bu kadar rahat bir şekilde cenaze yada gömülü olan bir şeye müdahale kesinlikle tepkisiz kalınacak bir gelişme değil" diyerek, uygulamanın çözüm sürecinde gerçekleştiğine dikkat çekti.

"Tam da Kürtler manevi değerlerine saygı duyulacağını beklerken, Kürt sorununun çözümüne dair Sayın Abdullah Öcalan ile İmralı'da görüşülürken, atılacak adımlar beklenirken bunun yaşanması sürece olan güveni de zayıflattı. Çünkü halkta atılacak adımların en başta saygıya denk düşeceği beklentisi vardı. Yaşanan klasik, geleneksel devlet zihniyetini gösteriyor; '90'lı yıllardaki gibi. Cenazeye saygı duymayan, manevi değeri korumayan, toplumdaki inisiyatife danışmayan bir zihniyetin barış sürecine olan hassasiyeti de gerçekçi bulunmuyor. Askerlerin gidip cenaze çıkardığına '90'larda tanık olunurdu" diye konuştu.

'KÜRTLER CENAZEYE SALDIRIYI KENDİLERİNE SAYAR'

Kürtlerin bu girişime karşı sessiz kalmayacağını söyleyen Gökkan şöyle devam etti

"Cenaze en hassas, en tahammül edilmez örnek. Ateş Kürtlerde sadece düştüğü yeri yakmaz. Kürtlerde bunun toplumsal bir karşılığı vardır; sadece cenazeye değil, kendisine de sahip çıkma meselesi olarak görür. O cenaze sadece ailenin değil; Kürtlerindir. Ve halk kendisine ait hissettiği bir şeye bu denli rahat yaklaşılmasına sessiz kalmaz."

'ÖZÜR DİLENSİN'

Devlet yetkililerinden derhal halkı rahatlatacak bir açıklama yapmalarını isteyen Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, "Bir açıklama ve bir özür bekleniyor. Cenaze de halkın benimsediği şekle getirilmeli. Bir yandan faili meçhul cinayetler için mezarlar açılırken, bir yandan da bu durumla karşılaşırsak güven sarsıcı bir sonuç doğurur. Devletle halk arasında zaten güven sorunu var" dedi.

Bitlis'in Olek köyünde bulunan ve PKK’li cenazelerinin bulunduğu mezarlık da geçtiğimiz günlerde saldırıya uğramış, Valilik saldırıyı sahiplenerek mezarlığın mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle yıktırıldığını ileri sürmüştü. (ANF)