Mardin Artuklu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, online Süryanice dil eğitimi veriyor.

31 Ağustos’ta başlayacak olan eğitim 8 hafta sürecek. Eğitim Öğretim Görevlisi Adem Coşkun Hanno tarafından verilecek.

Sürekli Eğitim Merkezi, kursun amacına ilişkin açıklama yaptı.

Bianet’in haberine göre, açıklamada şöyle denildi:

"Kurs ile hedeflenen; yukarıda bahsedilen kitlenin temel düzeyde Süryanice okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerisi edinmesini sağlamak, klasik Süryanicenin temel gramer konularını öğrenmesi amaçlanmaktadır.

Süryanice, Aramice diyalektlerinin genel adı olarak kullanılmıştır. Aramice, Semitik dillerden İbranice ve Arapçayı içine alan dil ailesine bağlıdır. Tarihsel olarak Aramicenin orijini M.Ö.3000 yıl gibi bir zamana kadar götürülebilir. Kuzey Suriye ve Mezopotamya toprakları içerisinde M.Ö.2000 yıllarına kadar gidecek tarihsel bir kökene sahiptir.

"SÜRYANİCE ÇOK KÖKLÜ BİR LİTERATÜRE SAHİP"

Günümüzde Süryanice başta Türkiye olmak üzere İran, Irak, Suriye, Lübnan’da konuşulan ve ağırlıklı olarak kiliselerde resmi literatür ve teoloji dili olarak kullanılan bir dildir. Aynı zamanda tüm dünyaya dağılan Süryanilerin ortak iletişim dilidir. Tarihsel bölgelerinde kendi içerisinde doğu ve batı lehçesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Bu lehçeler de kendi içerisinde kitabi dil (kṭobonoyo)  ve halk dili (Surayt) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bizim burada temel alacağımız eğitim, çok köklü bir literatüre sahip Süryanice A1 seviyesi kursunda, öncelikle Semitik Dil Grubunu tanıma ve özelde Süryanice’yi tüm lehçeleriyle genel olarak tanımak, dili kolaydan zora doğru bir öğretim yöntemi izleyen bir metod kullanarak da bunları gramer içerisinde belirli konulardan bahseden metin ve diyaloglar ile vermekte ve bunları alıştırmalar ile desteklemektedir."

Kurs programı şöyle:

Haftalık ders saati: 4 Saat

A1 pazartesi- çarşamba saat: 20:00 - 22:00

A2 salı- perşembe saat: 20:00 - 22:00

B1 cuma – cumartesi saat: 20:00 - 22:00