ANKARA - CHP’li Hüseyin Aygün, Maraş Katliamı hakkında bilgi edinme, araştırma yapma ve ayrıntılarını öğrenmek amacıyla “Maraş Katliamı Dava Dosyasını incelemek amacıyla” 13.08.2013 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı-Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yazılı başvuruda bulundu.

Aygün’e beklediği yanıt 16 gün sonra geldi. Yanıt yazısında, Maraş Katliamı Davası kararının 165 klasör, 46 bin 577 sayfalık dijital kopyası bulunduğunu, davanın gerekçeli mahkeme kararının ise bin 330 sayfadan ibaret olduğu belirtildi.

Yazıda, bilgi edinme hakkını düzenleyen Yönetmeliğin 22. maddesi uyarınca kamu kurum kuruluşlarından bilgi edinme taleplerinin belirli bir ücrete tabi olduğunu belirtilerek sayfa başına 84.60 kuruş ücret ödenmesi halinde bilgiye ulaşılabileceği ifade edildi.

Yanıtta banka hesap numarası da verilerek, ücretin TSK Bilgi ve Belge Erişim Ücreti Hesabı’na yatırılması istendi. Yazıda bin 330 sayfalık mahkeme kararının bin 116.72 TL, 46 bin 577 sayfalık mahkeme dosyasının maliyeti 39 bin 395 TL olmak üzere toplam 40 bin 512 TL 40 kuruş ücret talep edildi.

Aygün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Varsayalım ki asgari ücretle çalışan bir yurttaş Maraş Katliamı hakkında bilgi edinmek istedi ve konuyu araştırmaya soyundu! Çalışmaya başlama ‘bedeli’ 40 bin 512 TL ve bunun için 50 aylık maaşının tamamını Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilen ‘hesap numarasına’ yatırması gerekiyor.

Kanlı Maraş Katliamı’nda bedel ödeyenler canlarını ve yaşamlarını yitirdi. Devlet arada geçen 35 yılda ne kurban yakınlarından ne de Maraş’tan sürgün edilenler de özür diledi. Devlet dosya erişimi için ‘ücret bedelini’ ayrıntılı bir şekilde hesaplamaktan utanmadı” dedi. Aygün istenen ücretin asgari ücretle çalışan işçinin maaşının 50 katı, araştırma görevlisi maaşının 16 katı, profesör maaşının 8 katı ve milletvekili maaşının 4 katı olduğunu söyledi. (Radikal)