Van’ın Gevaş ilçesinde, mantar toplamaktan dönen üç köylünün dövülmesine ilişkin iddianamede, dayağın MOBESE kayıtlarına yer verildi.

Hürriyet gazetesinden İsmail Saymaz'ın haberine göre, görüntülerde birden çok polisin yere yatırdıkları üç köylünün üzerine oturduğu, yumruk ve tekme attığı ve ayaklarıyla bastıkları anlatılmasına rağmen yalnızca bir köylünün yediği dayak nedeniyle yalnızca bir polise dava açıldı. Polis şiddeti görüntüleri iddianameye de girdi.

Diğer iki mağdur, dövenleri teşhis edemediğinden diğer polislerin kimliğini saptanamadı. Bu arada, Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne ait güvenlik kamerası kayıtlarının ‘yetersiz ışık’ nedeniyle seçilemediği ifade edildi. Oysa nezarethanedeki dayağın fotoğrafı çekilerek, sosyal medyada dolaşıma sokulmuştu.

Üç mağdurdan şüpheli polisleri teşhis etmesi istendi. Cemal ve Halil Aslan hiçbir polise teşhis edemezken, Abdulselam Aslan beş polisi teşhis etti. Ancak sadece O.Ş. adlı polis için işlem yapıldı. O.Ş. ifadesinde, araçtan inen üç kişinin geriye doğru kaçtıklarını, “Dur” ihtarı için ateş edilince şahısların yere yattığını, üzerleri aranırken direnmeleri üzerine zor kullandıklarını iddia etti.

O.Ş.’ye ‘kasten yaralama’ suçundan bir buçuk yıldan dört buçuk yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bu arada, üç vatandaşı döven diğer ‘fili meçhul görevliler’ hakkındaki dosya ayrıldı. Diğer dört polis hakkında olay yeri veya olay anında bulunmadıkları gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Avukat Servet Haznedar, kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz etti.