Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi yeni yönetimiyle ilk toplantısını dün gerçekleştirdi.

AKP ve MHP grubu ortak önerge vererek, “belediye şirketlerinin yönetim kurulu üyelerinin Belediye Meclisi tarafından belirlenmesi” istedi.

Büyükşehir Belediyesi yeni Başkanı Mansur Yavaş, “Yetkileri devredilemez” diye kanunda açık hüküm olan bu yetkileri, siz Belediye Meclisi’ne alıyorsunuz” diyerek önergeye tepki gösterdi ve reddetti.

SEÇİMİN ERTESİ GÜNÜ BAKANLIKTAN GÖRÜŞ ALINDI

AKP ve MHP’nin 1 Nisan tarihinde önergeleriyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan görüş almasını etik bulmayan Yavaş, “Öncelikle Bakanlığa yazılan bu yazı etik değil. Seçimden sonra 1 Nisan’da yazılıyor ve 8 Nisan’da Çevre Bakanlığı’ndan cevap geliyor. İdare hukuku açısından etik olmayan bir temele dayanarak önerge hazırlamışsınız. Büyükşehir Belediye Kanunun 18. Maddesinde yetkileri sayılırken Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin bütçe tasarılarının ve bütçe üzerindeki değişiklik önerilerini ve bütçe cetvellerini hazırlamak Belediye Başkanının şahsına ait görevdir, Belediye Meclisine ait değildir” diye konuştu.

‘HANGİ İHTİYACIN SONUCUDUR’

“Hiçbir zaman yasama, yürütmenin yetkisine el koyamaz” diyen Yavaş, “AK Parti ve MHP grubu, belediyeye ait şirketlerde kontrolü elinde tutmak ve şirketleri yönetmeye devam etmek için bu önergeyi verdi. Yönetimin değişmesine engel olmak için başkana ait yasayla verilen temsil yetkisini elimden almak istediler. Tümü zarar eden şirketlerdeki yönetim kurullarının göreve devam etmesini istemek hangi ihtiyacın sonucudur?” ifadelerini kullandı.