Manisa Tabip Odası’nın, Soma’da madenden çıkan yaralıları ziyareti sırasında edindiği izlenim, kaçak çocuk işçi iddialarını doğrular nitelikte.

Gecenin geç saatlerinden itibaren hastaneleri dolaşan ve yaralılarla görüşen Manisa Tabip Odası (MTO) Başkanı Derya Tekbayık “Aralarında bir iki tanesinin yaşı çok küçüktü. Çocuk gibiydiler” dedi.

Tekbayık, “Kanaatimce ilerleyen zamanlarda daha büyük bir travma yaşayacağız” diye konuştu. SES Genel Başkanı Gönül Erdem ise Soma ve Manisa’daki hastanelerde yanık ünitelerinin olmadığına dikkat çekti. Erdem “Manisa’da varmış ancak kâr getirmediği için kapatılmış. Maden işletmelerinin olduğu her yerde yangın ünitesi olmalı” dedi. Erdem, ayrıca bölgede bunun sağlıkçılara net bilgi verilmediğini belirterek, sağlıkçıların yetkililerden kimseye bilgi vermemeleri yönünde baskı gördüğünü vurguladı.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre yaralılarla hem madenden çıkış anlarında hem de hastanede tedavi gördükleri sırada görüştüğünü söyleyen Tekbayık, “Bir yangın olduğunu, oksijenin kesildiğini ve havasız kaldıklarını söylediler. Bazı galeriler daha az zarar görmüş, bu nedenle kurtulmuşlar” diye konuştu.

Yaralıların en büyük kaygılarının ölü sayısının artması olduğunu belirten Tekbayık yaralıların duygularını, “Kurtuldukları için mutlular, geride kalanlar için üzgünler. Kendi sevinçleriyle birlikte diğerlerinin acısını yaşıyorlar” ifadeleriyle dile getirdi. Yaralıları ziyareti sırasında gözüne çocuk yaşta olanların çarptığını söyleyen Tekbayık, “Yaşlarını sormadım, öyle bir ortam yoktu. Ancak çocuk yaştalardı” diye konuştu. ‘Yeterli personel var’ Bölgede yeterli sağlık personelinin bulunduğunu ve gerekli müdahalelerin yapıldığını söyleyen Tekbayık, “Ancak kaç tane daha yaralı çıkacağı şüpheli. Kanaatimce daha büyük bir travma yaşayabiliriz. Yaralılar ölülerden daha az sayıda kalabilir” dedi.

Morg yetmedi SES Manisa Şubesi’nden Zeynel Abidin Kaplan da en büyük sorunun cenazelerde yaşandığını kaydetti. Kaplan, “Cenazelere morg yetmedi. Bu yüzden kavun yetiştiriciliği yapılan Kırkağaç’ta bir soğuk hava deposu boşaltıldı ve oraya kondu. Ölen işçi sayısı da kurtarılmaya bekleyen işçi sayısı da söylenenden fazla” dedi. Yangın ünitesi yok SES Genel Başkanı Gönül Erdem, Soma ve Manisa’daki devlet hastanelerinde yangın ünitesi olmadığını vurguladı. Manisa’da eskiden yangın ünitesinin bulunduğunu ancak Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla “kâr getirmediği” gerekçesiyle kapatıldığını dile getiren Erdem, “Maden ocaklarında yanma olasılığı çok yüksektir. Maden işletmelerinin bulunduğu her yerde yanık ünitesi olmalı” dedi.