Başkanlık sistemi tartışmalarının gündeme geldiği 7 Haziran seçimleri sonrası Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik gözaltı operasyonların startı verilirken, Manisa'da bir buçuk yılda yapılan operasyonlar ve tutuklamalar hiç hız kesmedi. Bir buçuk yıldan bu yana HDP’ye dönük 16 operasyon yapıldı. 

Aralarında HDP il ve ilçe yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi gözaltına alınırken, 87 kişi ise “Örgüt üyesi” olmak iddiasıyla tutuklandı. 

İKİ KEZ İL BİNASI BASILDI, İL EŞBAŞKANI TUTUKLANDI

HDP il binasına yönelik ise iki kez baskın düzenlendi. 16 Mart 2016 tarihinde yapılan ilk baskında il binasında üzerinde HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın resimlerinin bulunduğu seçim afişleri de dahil olmak üzere birçok materyale el konuldu. 13 Aralık 2016 tarihinde bina ikinci kez basılırken, İl Eş Başkanı Ahmet Ertaş da bu operasyon kapsamında tutuklandı. Farklı tarihlerde ise Salihli ve Saruhanlı başta olmak üzere birçok ilçe binası basılarak arandı, ilçe yöneticileri tutuklandı. 

GEREKÇE 'SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI'

Tutuklu 87 kişiye yönelik suçlamaların tamamı sosyal medya paylaşımlarından oluşuyor. Sulh Ceza Hakimliği'nde yapılan sorgularda son 3 yıl içerisinde yapılan paylaşımların yargılamaya konu olduğu görülürken, bölgede sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitiren yakınlarının fotoğraflarını, bölgede yapılan operasyonların fotoğraflarını paylaşmaları örgüt propagandası olarak nitelendirildi. 

TUTUKLULUK İNFAZA DÖNÜŞTÜ

Öte yandan tutuklananların iddianameleri ise halen hazır değil. Çoğu "örgüt propagandası" gerekçesi ile tutuklanan 87 kişi arasında 18 aydır cezaevinde tutulanlar mevcut. "Propaganda" suçunu işleyen bir yurttaş için hukuken 1 ile 3 yıl arasında değişen hapis cezası verilirken, tutukluların birçoğu haklarında henüz kesinleşmemiş bu cezanın büyük bir bölümünü infaz etmiş oldu. 
HDP Manisa İl Eş Başkanı Behçet Parıltı demokratik siyaset yaptıklarını belirterek, referanduma gidilirken parti çalışanlarının tutuklu olduğunu söyledi. Parıltı, " Sırf HDP bu demokratik çalışmaya girmesin hayırları çoğaltmasın mantığıyla arkadaşlarımız rehin olarak cezaevinde tutulmaktadır. Bu hukuksuzlukların yaşanmaması için biz hayır diyoruz" dedi.