Manisa T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan tutuklular, yaşadıkları hak ihlallerini İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi'ne gönderdikleri mektup ile aktardı. Cezaevinde A-17 koğuşunda bulunan yüzde 52 engelli hasta tutuklu Özgür Bektaşoğlu ile 28 Aralık 2018 tarihinden bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan Şemsettin Erdem, Özgür Çelik, Mehmet Tekin, Mustafa Çaçur, Muhlis Karan, Ferhat Kurt, Arif Sezgin Ahmet Yeşil ve Ahmet Bozkurt maruz kaldıkları hak ihlallerini paylaşarak duyarlılık çağrısı yaptı.  

'İTİRAZLAR REDDEDİLDİ'

daha öncede yaşanılan hak ihalelerine ilişkin bireysel ve toplu olarak İHD başvuruda bulunduklarını dile getirdikleri mektupta tutuklulara karşı ihlallerin devam ettiği belirtildi. 11 kişi olarak kaldıkları A-17 koğuşunda bulunan her bir kişiye 10 ile 15 tane soruşturma başlatıldığını ve kişi başına yılları bulan disiplin cezalarının verildiğinin aktarıldığı mektupta, "Bu cezaların hepsi neredeyse kesinleşmesi durumunda ve tümünün koşullu tahliyesine yansıyacaktır. Daha önce de belirttiğimiz üzere bu cezalar ayakta sayım dayatılmasına karşı çıkmak, sayım sırasında bizlere işkence yapılması üzerine slogan atmamız nedeniyle açılan ‘gereksiz yere slogan atmak’ iddialarıyla verilmiştir. Bu noktada yeni soruşturmalar açılmaya devam edilmektedir. 19 Aralık 2018 tarihinde slogan atmakla ilgili olarak katıldığımız ve İnfaz Hâkimliğince yapılan duruşmada Şemsettin Erdem, Mehmet Tekin, Özgür Bektaşoğlu ve Özgür Çelik adlı arkadaşlarımıza verilen üç ay haberleşme ve iletişim olanaklarından yoksun bırakma cezası ile sadece Şemsettin Erdem adlı arkadaşımıza verilen 10 günlük hücre cezası mahkemenin 19 Aralık 2018 tarihinde 2018/ 2528 sayılı kararlarıyla onaylanmış bu konudaki itirazları reddedilmiştir. Ayrıca bu ve bundan sonra eylemin devamı olarak aynı şekilde verilen tüm cezaların birleştirilmesi talep edilmişse de bu talep mahkemece dikkate dahi alınmamıştır” denildi.

AYAKTA SAYIM DAYATMASI

İnfaz Hakimliği’nin söz konusu kararına 4 Ocak 2019 tarihinde itiraz da bulunmak üzere Manisa 1'inci Ağır Mahkemesi'ne başvurulduğu belirtilen mektupta, “Bu noktada Ağır Ceza Mahkemesi verilecek karar kesinleşmiş karar olacaktır. Dört arkadaşımıza yönelik olarak açılan ve ceza ile sonuçlanan 3 ayrı dosya ile ilgili olarak 9 Ocak 2019 tarihinde Manisa İnfaz Hakimliği’ne çıkan arkadaşlarımız avukat yokluğunda savunmalarını yapmıştır. Yine 2 Aralık 2016 tarihinde Manisa İnfaz Hakimliğince alınan 2016 /2591 esas ve 2016/2653 karar sayılı birleştirme kanunu mahkemeye emsal olarak sunulmuş ve yeniden aynı husustaki dosyanın birleştirilmesi talep edilmiştir. Mahkeme her 3 dosyada itirazları yine reddetmiş ve cezaları onanmış, yalnızca yüzde 52 engelli olan Özgür Bektaşoğlu adlı arkadaşımız sayma karşı çıktığı için aldığı 2 kez 3 ay görüş yasağı cezası ile ilgili itirazı kabul edilmiştir. Ayakta sayımla ilgili olarak, cezaevi idaresinin yalnızca sabah sayımında zorla ayağa kaldırıldığımızı, akşam ve hafta sonları da bu dayatmanın olmadığını, bu yönüyle de cezaevi idaresinin uygulamasıyla çelişiyor. Ancak mahkeme kararına karşın engelli olan arkadaşımıza hala ayakta sayım dayatılıyor" denildi.  

DUYARLILIK ÇAĞRISI

16 Ocak tarihinde 3 ayrı disiplin cezası için duruşmaya çıkarıldıklarında dosyaların birleştirilmesi talebinin "Talebinizi Ağır Cezaya iletirsiniz" denilerek reddedildiğini aktaran tutuklular, "Mustafa Çakır adlı arkadaşımıza toplamda 6 defa hücre cezası verilmiştir. Şuana kadar bizlere verilen disiplin cezalarını kesinleşmesi durumunda çoğumuzun koşullu tahliyeleri yanacaktır. Ayrıca Şemsettin Erdem arkadaşımıza verilen cezaların çoğu da hücre cezasıdır. Yukarıda belirttiğimiz üzere zorla ayağa kalkma uygulaması devam etmektedir. Cezalar kesinleşmediği halde ne il dışı ne de ilçe sevk talebimiz işleme konulmaktadır" ifadelerine yer verildi.  

Tutuklular, tüm duyarlı kesimleri de yaşanan hak ihlallerine karşı duyarlı olmaya çağırdı.

Kaynak: Mezopotanya Ajansı