Serhat KORKMAZ / Bianet

 

"Çocuğunuzun çoluğunuzun yüzüne nasıl bakacaksınız? Geceleri başınızı yastığa nasıl rahat koyacaksınız?"

 

Bu sözler bugün Mamak'ın "Eski Çöplük Alanı" olarak bilinen yerinde yankılandı. Zira yıkım vardı bugün Mamak'ta. Yıkıma karşı da direniş...  

 

Mamak Belediyesi, Ege Mahallesi'nde bulunan gecekonduların bulunduğu yerden yol geçeceğini ve bir bölümünde de spor kompleksi inşa edileceğini belirterek sabah saatlerinde yıkım ekibi ve çevik kuvvet polisleriyle yıkıma geldi.

 

Mamak Belediyesi 2010 Eylülü'nde "yapı yasaklı alanda" bulunduklarını gerekçe göstererek 83 gecekonduyu yıkmıştı. Ve bu belediyenin sitesinde "Huzurlu Yıkım" başlığıyla yer almıştı. Ve habere göre " Toplu gecekondu yıkımına Belediye Başkanı Mesut Akgül'de katıldı."

 

KAHRAMAN: "TEBLİGAT BİLE YAPILMADI"

Yıkımın yapılacağı alana geldiğimde her yanı biber gazının kapladığını görüyorum. Gecekondu sakinleri barikatlar kurmuş evlerini yıktırmak istemiyor. Güneş tepemize vuruyor. 

 

Mahalle Muhtarı Ali Kahraman "Bunların yaptığı Esad'ın zulmünden daha beter. Kimseye bir tebligat dahi yapılmadı" diyor. O sırada polis amiri kibirli ve kinayeli bir ses tonuyla muhtara "Biraz daha ileride röportaj ver" diyor. Ve yıkım başlıyor.

 

Önce boş gecekondular yıkılıyor. Sonra sıra içinde insanların yaşadığı bir gecekonduya geliyor. İnsanlar hızlı bir şekilde eşyaları dışarıya çıkarıyor. Bir kadın ağlıyor "Eşim hasta" diyor.

 

KİRAZ TEYZE: EMİR KULUSUNUZ TAMAM, AMA BU İNSANLIK DEĞİL

Bir bakkal, mallarını dışarıya çıkarıyor. Zira o da yıkımdan nasibini alıyor. Kendisinin kiracı olduğunu ve dükkan sahibinin Macaristan'da yaşadığını belirtiyor. Ve soruyor "Onun haberi yokken nasıl yıkarsınız bu dükkanı?"

 

Evler yıkılırken gençler arka tarafta toplanıyor. O yöne gidiyorum. Önceden sıkılan gazın etkisi hala sürüyor. Bir teyze güneşten kavrulduğumu görünce su veriyor ve bir gazeteci arkadaşım suyu başımdan aşağı boşaltıyor. Ankara hiç olmadığı kadar sıcak bir yazı yaşıyor çünkü.

 

Gençler yıkımın olduğu alana geliyor. Muhtar, Mamak Belediyesi önünde 24 saat oturma eylemi yapmayı öneriyor ve bu öneri kabul görüyor.

 

Bu sırada 63 yaşındaki Kiraz Teyze polislere dönüyor ve "Siz de emir kulusunuz ama bu yaptığınız yanlıştır" diyor.

 

30 yıldır burada yaşıyor Kiraz Teyze. Çocukları, torunları hep burada büyümüş. "Bu insanlığa yakışır mı?" diye soruyor. Ve ekliyor: "Oy zamanı geliyorlar yanımıza oy istiyorlar. Şimdi gelsinler bakalım."

 

CİHANER: "İNSANLARIN YAŞADIĞI EVLERİ YIKIYORSUNUZ"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de yıkım alanında, belediye yetkilileriyle görüşüyor. "İnsanların elinden barınma hakkını alamazsınız " diyor. Yetkili dalga geçercesine "Biz onları otele yerleştiririz" yanıtını veriyor.

Cihaner "Bu kabul edilebilir bir şey değil. İçinde insan yaşayan bir yerde nasıl yıkım yapabilirsiniz? Suriye'den gelen muhalifleri lüks otellerde ağırlayan hükümet, bu insanları da en lüks otellerde ağırlayacak mı?" diye soruyor.

Sonra bir adam polislere seslenerek "Bizim evlerimiz yıkıldı, sizin kapılarınız çeliktendir" diyor. Bu cümleyi hiçbir zaman unutmayacağımı bilerek ayrılıyorum oradan.