İstanbul'da oy sayımının sürdüğü tek ilçe olan Maltepe'de oy sayımı için oluşturulan ilave kurulların saydığı oyların yeniden sayımına karar verildi.

Yapılan itirazları değerlendiren ilçe seçim kurulu, oy sayımı süresince getirilen ilave kurulların sayımlarının iptaline ve bu oyların yeniden sayımına karar verdi.

CHP karara itiraz ederken oy sayımına Pazartesi sabahına kadar ara verildi.

CHP'nin itiraz dilekçesinde "İlçe Seçim Kurullarının, yeniden sayım yapılan terminallerdeki sayımları iptal etmesi ve terminallerin kapatılması ve yenisinin kurulmaması kararı hukuken yanlıştır" ifadeleri yer aldı.

CHP'ye göre bu süreçten sonra terminallerdeki sayımlara itiraz etmek, Yüksek Seçim Kurulunun sayımların bir an önce sonuçlandırılması amacına aykırı bir durum ve hem torbaların sürekli açık kalmasına neden olma hem de hakkın kötüye kullanılması sonucunu doğurma riski taşıyor. Ana muhalefet partisi, bu durumun seçim güvenliğini tehlikeye düşüreceğini savunuyor.

İstanbul Maltepe'de yeniden oy sayımı, Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

Maltepe'deki ilçe seçim kurulları geçtiğimiz günlerde, sayımı hızlandırmak için mevcut iki kurul sayısını yükseltmişti.

İlçe Seçim Kurulu son olarak Cuma günü, 12'ye çıkarılan kurul sayısını da artırmak istemiş, bunun kendilerine yazılı olarak tebliğ edilmediğini belirten AKP ve MHP'liler görevli hâkime tepki göstermişti.

Tartışmanın arbedeye dönüşmesi üzerine polis salona girerek olaya müdahale etmiş, oyların sayım süreci durdurulmuş, Cumartesi sabahı ise tekrar başlamıştı.

Pazar akşam saatleri itibariyle Maltepe'deki 1089 sandığın 900'den fazlası sayılmıştı.

İlçe seçim kurullarının verdiği bu karar öncesi, sayımların Pazartesi bitmesi bekleniyordu.

CHP'NİN İTİRAZI KABUL EDİLMEZSE YÜZLERCE SANDIK İKİ KURUL TARAFINDAN SAYILACAK

CHP, itirazında Maltepe İlçe Seçim Kurulu'nun kararının tam kanunsuzluk hali taşıdığını söyledi. CHP'nin karara yönelik itirazının kabul edilmemesi durumunda yüzlerce sandığın iki kurul tarafından yeniden sayılması bekleniyor.

Bu durumda sayım sürecinin Pazartesi günü tamamlanmayacağı düşünülüyor.

Bu arada AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Pazar günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi talebiyle yapılacak olağanüstü itiraz için hazırlıkların büyük oranda tamamlandığını, dilekçe ve belgelerin 'çok kısa zaman içinde' YSK'ya teslim edileceğini duyurdu.

Partinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Binali Yıldırım'ın ise Pazartesi öğleden sonra AKP İstanbul İl Başkanlığı'nda bir açıklama yapması bekleniyor.

31 Mart yerel seçimleri ardından İstanbul'un tüm ilçelerinde geçersiz oyların, bazılarında ise tüm oyların yeniden sayımına karar verilmişti.

İstanbul'da yapılan itirazlar ardından yapılan yeniden sayım süreçlerinde sadece Maltepe'deki sayım tamamlanmamış durumda.

YSK'nın İstanbul'daki büyükşehir belediyesi seçim sonuçlarıyla ilgili kararını vermesi için Maltepe'de sayımın sona ermesi ve birleştirme tutanaklarının tamamlanması bekleniyor.

Kaynak: BBC Türkçe