Sultan Kılıç / Demokrat Haber Malatya

Agos Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Yazar Hrant Dink, öldürülüşünün 6. yıldönümünde  memleketi Malatya’da da anıldı.

Anmada Kız Meslek Lisesi önünden Dink’in doğduğu Salköprü Mahallesi'ndeki Surp Yerrortutyun (Taşhoran) Kilisesi'ne yüründü.

Çeşitli pankartların taşındığı ve sloganların atıldığı yürüyüşe, eski bakanlardan Fikri Sağlar, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP İl Başkanı Enver Kiraz, Malatya Demokrasi Platformu, KESK ve İHD üyeleri katıldı.

Eski bakanlardan Fikri Sağlar, Taşhoran Kilisesi önünde yaptığı konuşmada: "Türkiye halkı; seni bizim aramızdan alan, düşüncelerini karartmaya çalışanları sonuna kadar takip edecek ve hesabını görecektir" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Demokrasiyi, hak, özgürlük gerçeğini öğreteceğiz. Ne güzel tesadüftür ki, yeni bir barış dönemi başladı. Bu dönem, Türkiye'nin daha da büyümesini sağlayacak. Kürt’ün, Türk’ün, Laz’ın, Çerkez’in, kardeş yaşayacağı dönem başlayacaktır."

ADALET DUYGUMUZ YARALANMIŞTIR

İHD Malatya Şube Sekreteri Ramazan Kuzu ise konuşmasında: "Hrant, kendi ülkesinde ötekileştirilmiş, kıyıma uğramış, hakarete ve çirkin küfürlere maruz bırakılmıştır. Ermeni halkının itiraz eden sesi olduğu için öldürülmüştür.

Egemen sistemin karanlık odakları, toplumun gerçekleri görmesinden ve aydınlanmasından korktukları için öldürdüler. Hrant'ın hemşehrileri olan biz insan hakları savunucuları, demokrasi kurum ve kuruluşları olarak, Hrant için artık adalet beklemiyoruz. Ülkemizin mahkemeleri, 18 yaşlarında bir gencin vatanseverlik duyguları ile Hrant’ı öldürdüğünü iddia ederek adalet duygumuzu yaralamıştır.

Ülkenin egemenlerinin rutin dışı işlerde kullandıkları suç örgütlerini yargı, görmek istememiştir. Adaleti, biz insan hakları savunucuları, Hrant'ın insanlık ve ülke insanı için savunduğu güzel değerleri yükselterek yerine getireceğiz. Adil olmayan sistemlerde hak ve adalet verilmemiştir, örgütlü demokratik mücadele ile alınmıştır" dedi.

Taşhoran Ermeni Kilisesi’nin önünde toplananlar, konuşmaların ardından Sarı Gyalin türküsünün ezgilerini dinleyerek Hrant Dink’i andılar.