Malatya'nın Arguvan ilçesinde birden çok kişinin zihinsel engelli 16 yaşındaki E.G.'ye tecavüz ve şiddet uyguladığı iddia edildi.

Sosyal medyada tepkiler üzerine İçişleri Bakanı Soylu "tecavüz bulgusu yok" açıklaması yaptı.

Soruşturma kapsamında kimler hakkında işlem yapıldığına dair bilgi verilmezken, çocuğun koruma altında olduğu açıklandı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, 10 gün önce bulunduğu sokaktan Malatya Çocuk Esirgeme Kurumu'na götürülen 16 yaşındaki zihinsel engelli E.G.'nin yapılan muayenesinde tecavüze uğradığı, psikolog eşliğinde ifadesi alınan çocuğun aile bireyleri dahil yaşadığı mahalledeki 15 kişinin kendisine şiddet uyguladığını ve bazılarının ise tecavüz ettiğini aktardığı yer aldı.

Jandarma tarafından gözaltına alınan 15 kişi ile çocuğun anne ve babasının ifadesinin alındığı, gözaltına alınanların tamamının ifadeden sonra serbest bırakıldığı belirtildi.

DHA'nın haberinde ise E.G.'nin birçok kişinin cinsel istismarına uğradığını belirtilerek karakola başvurduğu, savcılık tarafından soruşturma başlatıldığı ve E.G.'nin, isimlerini verdiği 3 kişinin ifadesi alınmak üzere karakola götürüldüğü, ifadesi alınan 3 kişinin serbest bırakıldığı bilgilerine yer verildi. İstismar haberinin ardından sosyal medyada tepkiler yükseldi. 

VALİLİK VE İÇİŞLERİNDEN AÇIKLAMA

Malatya Valiliği tepkilerin ardından yaptığı açıklamada "cinsel istismara uğradığına dair bulgu tespit edilemedi" dedi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuğun devlet koruması altına alındığını duyurdu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu iddiaları yalanlayan bir açıklama yaptı.

Malatya Valiliği'nden tarafından yapılan yazılı açıklamada "02 Ocak 2021 tarihinde bazı sosyal medya hesaplarında; Malatya ili Arguvan İlçesi 'Narmikan Mahallesi'nde engelli bir kız çocuğuna birden çok kişi tarafından cinsel istismarda bulunulduğuna' dair paylaşımlara yer verilmesi nedeniyle açıklama yapılması gereği duyulmuştur. 25.12.2020 tarihinde Arguvan İlçe Jandarma Komutanlığınca, Arguvan İlçesi Yazıbaşı (Narmikan) Mahallesinde yaşayan 2004 doğumlu zihinsel engelli E.G. isimli kız çocuğuna cinsel istismarda bulunulduğuna ilişkin ihbar alınması üzerine derhal Cumhuriyet Başsavcısına bilgi verilerek tahkikata başlanmıştır. Mağdur çocuk aynı gün Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk İzleme Merkezinde ifadesinin alınmasını müteakip MİAD Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğüne bağlı Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimine teslim edilerek 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında koruma ve bakım altına alınmıştır. Soruşturma kapsamında mağdur ve diğer ilgilerin beyanı üzerine Adli Tıp Kurumu'ndan aldırılan raporda; mağdurun 'herhangi bir şekilde cinsel istismara uğradığına dair bulgu tespit edilemediği' belirtilmiş olup, soruşturma Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından titizlikle yürütülmektedir." ifadeleri kullanıldı.

BAKAN SOYLU: TECAVÜZ BULGUSU YOK, AİLESİ VAR, ÇOCUK VAR YETER ARTIK

Gelen tepkiler üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı yazılı açıklamada "Her meseleyi siyasi malzeme yapmak isteyenlerden, sosyal medya mahkemelerinden 'Yorulduk' Malatya'daki olayla ilgili birazdan valiliğimiz açıklama yapacak. Olayı tüm yönleriyle adli ve güvenlik birimlerimiz tetkik ediyor ve tecavüz bulgusu yok, ailesi var, çocuk var, yeter artık" dedi.

"DEVLET KORUMASI ALTINA ALINMIŞTIR"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da "Sosyal medyada, Malatya'da yaşayan 16 yaşında bir çocuğumuzun istismar edildiğine ilişkin yapılan paylaşımlar üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur: Malatya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz, 25 Aralık 2020 tarihinde aldığı ihbar üzerine kızımızın yaşadığı ikamet adresine giderek sosyal inceleme yapmıştır. Çocuğumuz ivedi olarak devlet koruması altına alınmıştır. Yine aynı gün, konuyla ilgili kolluk ve adli merciler soruşturmasına başlamıştır" denildi.

Çocuğun kuruluş bakımında ihtiyaç duyduğu psikososyal desteği almaya devam ettiğinin bildirildiği açıklamada, adli sürecin Bakanlık tarafından takip edileceği vurgulandı.