F Tipi Cezaevlerinde mahkumlara getirilen kitap sınırlaması uygulamaya kondu. Bazı mahkumlar yaşam boyu yaşayacağı hücresinde dış dünya ile tek bağlantısı olan kitaplarını vermek istemeyince sert müdahale ile karşılaşıyor.

Avukatlar, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi'nde yarın yapılacak arama sırasında kitap sınırlamasına karşı çıkan mahpuslara saldırı olabileceğini açıkladı ve dayanışma çağrısı yaptı. İHD'den Ümit Efe, idareyle görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nde idarenin kitap sınırlama kararına karşı mahpusların İnfaz Hakimliği'ne yaptığı itiraz reddedildi.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu, kararın, yarınki aylık rutin arama sırasında müvekkillerine uygulanabileceğini açıkladı ve olası saldırılara karşı meslektaşlarından destek ve dayanışma talebinde bulundu.

Avukatlar, tüm meslektaşlarını yarın saat 10.00'dan itibaren Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nin önünde olmaya çağırdı.

“MAHPUSLAR DİRENECEKLERİNİ AÇIKLADI”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Ümit Efe, bianet’e yaptığı açıklamada, açlık grevlerinin tamamlandığını, bugün yine İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu’nun hapishaneye giderek savcı ve cezaevi idaresiyle görüştüğünü belirtti.

Efe, cezaevi yönetiminin konuya çok katı yaklaştığını da ekledi:

“Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ndeki mahpuslar, ‘Kitaplarımızı vermeyeceğiz, direneceğiz’ diyorlar.”

“İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da Adalet Bakanlığı Müsteşarı ile konuyu görüşmek üzere randevu aldı, konuyla ilgili çabalarımız sürüyor. Umarım bir anlaşma, bir değişim sağlanabilir.”

Efe, uygulamanın yasal dayanağı olmadığını da ifade etti.

Kitap sınırlamasına karşı bir de imza kampanyası başlatıldı. Kampanya metninde, “mahpuslara tecrit içinde tecrit dayatıldığı” ifade edildi.

2 NOLU’DA MÜDAHALE OLDU

Tekirdağ 2 Nolu F tipi Cezaevi’nin İdare ve Gözlem Kurulu ile Eğitim Kurulu, her tutuklu ve hükümlünün kendine ait 10 kitap ve kurum kütüphanesinden de üç kitap bulundurabileceği yönünde karar almış, karar 15 Ocak’ta tebliğ edilmişti.

İdare, “fazla kitaplarını” dışarıya çıkarmaları için mahpuslara iki ay süre vermişti.

Kurul kararına Tekirdağ İnfaz Hakimliği'ne itirazda bulunan mahpuslar, kitaplarını vermeyeceklerini açıkladılar. İnfaz Hakimliği ise mahpusların itirazını reddetti.

Hapishane idaresi, bu karar üzerine 15 Mart’ta hücrelerdeki kitaplara zorla el koydu. Kitaplarını vermek istemeyen mahpuslar saldırıya uğradılar ve bir günlük hücre cezasına maruz kaldılar.

Bunu protesto etmek üzere, 18 Mart'ta 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'ndeki PKK davasından tutuklular hariç tüm siyasi mahpuslar ve 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nden de MLKP davasından tutuklular beş gün açlık grevi yaptı.

BAKANLIĞA DİLEKÇE

Tekirdağ 1 Nolu Cezaevi’nde de kitap sınırlamasına karşı mahpusların yaptığı itiraz İnfaz Hakimliği’nce reddedildi. Mahpuslar bu karara Tekirdağ Ağır Ceza Mahkemesi’nde itirazda bulunacak, ancak itirazın sonucu beklenmeden 2 Nolu’da olduğu gibi bir saldırı olmasından endişe ediliyor.

Mahpuslar, Adalet Bakanlığı’na konuyla ilgili dilekçe gönderdi.

Dilekçede, “Fiziki saldırı ve hak gaspları, keyfilikler, hukuk tanımaz kararlar ve dayatmalar, zorla sürgün uygulamaları, hasta tutsaklara karşı ilgisizlik ve sorumsuzluk, onur kırıcı çıplak aramalar, tutuklu yakınlarına yönelik baskı ve tehditler gibi hapishane idaresinden kaynaklı tüm bu sorunların çözümü için muhatap arayışımız sürerken kitap sınırlaması bardağı taşıran son damla oldu” denildi.

İmza kamyanyasına katılmak için lütfen