Dünyada tedirginlik yaratan, Türkiye’deki vaka sayısının ise her geçen gün arttığı koronavirüs (Kovid-19) salgınının yarattığı büyük risk nedeniyle gözler cezaevlerine çevirilmiş durumda.

Meslek ve insan hakları örgütleri, koronavirüs salgınının oluşturduğu risk dolayısıyla cezaevlerindeki tutuklukların adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarını talep ederken,  Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, koronovirüs tedbirleri kapsamında cezaevlerinde görüşlerin askıya alındığını açıkladı.

17 Şubat’ta “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak” gerekçesiyle tutuklanan Kürt siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak’ın avukatı ve oğlu Bişar Alınak, Mahmut Alınak’ın tutukluğunun kaldırılması için davanın görüleceği Kars 2. Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na başvurdu.

Kanser riski ve kronik rahatsızlıkları bulunan 67 yaşındaki Mahmut Alınak’ın tutukluğunun kaldırılması için verilen dilekçede, korona virüsün yayılma hızı ve cezaevlerindeki koşullara dikkat çekildi.

Avukat Bişar Alınak’ın Kars 2. Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na sunduğu dilekçede, “Cezaevindeki koşullar yaşlı ve kronik rahatsızlığı olanlar ve hatta tüm tutulu ve hükümlüler için üst düzey tehlike arz etmektedir. Cezaevlerinde yaşayanların kendilerini koruma şansları yoktur. Olası bir ihtimal,  virüsün kapılması durumunda cezaevindekilerin tedavi edilme şansları yoktur. Virüsün kapalı alanlarda yayılma hızı da göz önünde bulundurulacak olursa cezaevlerinin ölüm evlerine dönüş ihtimalleri kuvvetle muhtemeldir. Müvekkil Mahmut Alınak’ın  yaşı ve kronik rahatsızlarının olması virüse yakalanması durumunda geri dönülmez sonuçlar ortaya koyacaktır. Aslolan yaşam hakkıdır. Yaşam hakkını savunmak insan olmanın gereğidir” denildi.

Mahmut Alınak’ın tutukluğunun kaldırılması için davanın görüleceği Kars 2. Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na sunulan dilekçede şu ifadeler yer aldı:

“ *Dünyayı saran, önüne geçilemeyen ölümler getiren virüs ne yazık ki ülkede de baş gösterdi. Toplum olarak her bireyin ölüm riskinin olduğu bir dönemden geçmekteyiz. Tablo her geçen gün daha da vahim bir hal almaktadır.

* Cezaevindeki koşullar yaşlı ve kronik rahatsızlığı olanlar ve hatta tüm tutulu ve hükümlüler için üst düzey tehlike arz etmektedir. Cezaevlerinde yaşayanların kendilerini koruma şansları yoktur olası bir ihtimal, virüsü kapma durumlarında cezaevindekilerin tedavi edilme şansları yoktur. Virüsün kapalı alanlarda yayılma hızı da göz önünde bulundurulacak olursa cezaevlerinin ölüm evlerine dönüş ihtimalleri kuvvetle muhtemeldir.

*Müvekkil Mahmut Alınak yönünden yaşı ve kronik rahatsızlarının olması,  virüse yakalanma durumunda geri dönülmez sonuçlar ortaya koyacağı açık ve kesindir. Aslolan yaşam hakkıdır. Yaşam hakkını savunmak insan olmanın gereğidir. Müvekkil Mahmut Alınak’ın tutukluluğunun kaldırılmasını ve yaşam hakkının iadesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Demokrat Haber’e açıklama yapan Mahmut Alınak’ın oğlu ve avukatı Bişar Alınak, tüm tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakkını savunacaklarını söyledi.

Babası Mahmut Alınak’ın sağlık durumuna dikkat çeken Bişar Alınak, “Korona virüste risk grubu yaşlı ve kronik rahatsızlığı olanlardır. Babamın yaşı ve kronik rahatsızlıklarının olması virüsü kapması durumunda söylemeye bile dilimin varmayacağı sonuçlar ortaya koyabilir. Devletler normal yaşam alanlarındaki yayılmayı ve ölümleri bile durduramazken cezaevlerindeki durum vahimdir” dedi.

Hükümetin sorumluluk alması gerektiğini ifade eden Alınak, cezaevlerinde meydana gelecek olası bir salgın durumunda ölümlerin önüne geçilemeyeceğini söyledi.

Alınak, “Ülke bu denli büyük bir krizle uğraşırken cezaevlerinden gelecek ölümlerle oluşabilecek krizin altından kalkamaz. İran gibi otoriter ve insan haklarının yok sayıldığı bir ülkede 85 bin tutuklu serbest bırakıldıysa tablo görünenden çok daha ağırdır. Korona virüsün ölüm istatistiklerine baktığımızda yaş ortalamasının yüksek olduğunu ve en çok kronik rahatsızlığı olanların etkilendiğini görüyoruz. Babam ve cezaevindeki herkesin yaşaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Hükümetin sorumluluk alıp bu konuya çözüme kavuşturması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, cezaevlerindeki görüş yasağına dikkat çeken Bişar Alınak’ın, Twitter hesabından, “Onların kendilerini koruma şansı yok. Cezaevleri boşaltılsın” başlığı ile yayınladığı video şu şekilde:

Selda Manduz/Demokrat Haber Kars