Ankara Kızılay’da 14 yaşındaki erkek çocuğa istismar davasında, mahkeme heyeti ‘Neden bağırmadın’ diye sordu. Fail serbest bırakılırken, çocuğun intihara sürüklendiği öğrenildi.

Kızılay’da, 24 Ağustos 2018’de İzmir Caddesi'nde arkadaşlarını bekleyen 14 yaşındaki bir çocuğun, Nail Ö. isimli erkek tarafından cinsel istismara maruz kaldığı ortaya çıktı. Çocuğa ateş istemek bahanesi ile yaklaşan ve daha sonra metruk bir yere götüren Nail Ö., çocuğa istismarda bulundu. Cinsel istismara maruz kalan çocuk, en yakın karakola giderek, telefonunu kaybettiğine dair şikâyete bulundu. Korkudan cinsel istismara maruz kaldığını söyleyemeyen çocuk, ailesinin aramasından ardından, yeniden ifadesi alındı. Yeniden alınan ifadede çocuğun istismara maruz kaldığı belirlendi.

20 GÜN SONRA GÖZALTINA ALINAN FAİL SERBEST BIRAKILDI

Jin News’ten Dilan Babat’ın haberine göre çocuğun verdiği ifadenin ardından İzmir Caddesi ve etrafında bulunan kamera kayıtları incelemeye alındı. 20 gün sonra kimliği tespit edilen Nail Ö. gözaltına alındı. İfadesinde suçlamaları reddeden Nail Ö., nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Nail Ö., çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe yeterli delil olmadığı iddia edilerek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 İDDIANAME BİR YIL SONRA HAZIRLANDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında olay yeri incelemesi ve delillerin toplanmasının ardından iddianame hazırlandı. İddianamede Nail Ö.’nün, “çocuğun nitelikle cinsel istismarı”, “cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve çocuğun telefonuna el koymaktan “hırsızlık” suçundan cezalandırılması ve tutuklanması istendi. 

MAHKEMEDEN FAİLİN ÖNÜNDE ÇOCUĞA ‘NEDEN BAĞIRMADIN’ SORUSU

Hazırlanan iddianamenin Ankara 30’ncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle ilk duruşma 17 Eylül 2019’da görüldü. Tutuksuz yargılanan sanık Nail Ö. duruşmada hazır bulunurken, farklı bir odada ifadesi alınması gereken çocuk, mahkemede yeniden sanık ile yüz yüze getirildi. Duruşmaya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı da müdahillik talebinde bulundu. Ailenin talebi üzerine duruşma kapalı olarak görüldü. Pedagog eşliğinde ifade veren çocuk, Nail Ö. tarafından tehdit edildiğini ve ağzı kapatıldığı için yardım isteyemediğini anlattı. Çocuğun ifadesinin ardından mahkeme başkanı “neden bağırmadın” sorusunu yöneltti. Çocuğun “Korktum” cevabına mahkeme başkanı bu sefer de “Neden korktun anlamadım”, “Neden kabul ettin” şeklinde sorular yöneltti.

SANIK İLK DURUŞMADA TUTUKLANDI

Duruşmaya sunulan Adli Tıp Kurumu (ATK) raporunda, çocuğun elbiselerinde ve iç çamaşırlarında sanık Nail Ö.’ya ait DNA bulgularına rastlanıldığı belirtildi. Avukat savunmalarının ardından, ATK raporu ve mevcut deliller göz önüne alınarak sanığın tutuklanmasına karar verildi.

İKİNCİ DURUŞMADA DA ÇOCUK HAZIR EDİLDİ

Davanın ikinci duruşması 20 Kasım 2019’da görülürken, sanık ve mağdur çocuk duruşma salonunda bir kez daha yüz yüze getirildi. Duruşmada sanığın tutukluluk halinin devamına ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesine karar verildi.

ÇHD, ÖHD VE İHD DOSYAYA MÜDAHİL OLDU

Davanın üçüncü duruşması ise 16 Ocak’ta görüldü. Duruşmaya Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) avukatları dosyaya müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme heyeti müdahillik taleplerini kabul etti.

SAVCI CEZA İSTEDİ

Avukatların savunmalarının ardından iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. İddia makamı sanık Nail Ö. hakkında “çocuğun nitelikli cinsel istismarı”, “cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve çocuğun telefonuna el koymaktan “hırsızlık” suçundan ceza verilmesini ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti taraf avukatlarının mütalaaya karşı ek süre talebini kabul edip, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Baba Ç., çocuğuna yönelik cinsel istismarı ve yaşadıkları süreci Jinnews'e anlattı.

‘BİRLİKTE OLMA TEKLİFİNDE BULUNMUŞ’

Kendi imkânları ile süreci yürütmeye çalıştıklarını belirten baba Ç., çocuğunun 3 yıldır psikolojik destek aldığını kaydetti. Baba, süreç boyunca, hukuki mücadelesinde birçok kapının yüzüne kapatıldığını ve ilk duruşmanın görüleceği zaman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda bir avukatı zor ikna ederek duruşmaya getirdiğini aktardı.

Baba Ç., çocuğunun o gün yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “2018 tarihinde Kurban Bayramı’nın 3’ncü gününde çocuğum cinsel istismara maruz kaldı. Arkadaşları ile buluşmak için bizden izin aldı. Bizde kabul ettik ve arkadaşlarını bir yerde buluşmak için beklemiş. Arkadaşlarını beklerken, Nail Ö. isimli kişi geliyor. Çocuk da ilk defa tanıyor orada. Ateş isteme bahanesiyle Nail Ö. çocuğuma yaklaşıyor. Kendini anlatıyor, annesini kaybettiğini ve sorunlarının olduğunu belirtiyor. Müzik dinlemek için çocuğumun elinden telefonu alıyor. Çocuğumu markete gönderip bir şeyler aldırtıyor. Nail Ö., çocuğuma birlikte olma teklifinde bulunuyor. Çocuğum kabul etmiyor. Bir şekilde bıçak tehdidiyle zorla bir yere götürüp cinsel istismara maruz bırakıyor.  Çocuğun telefonuna da el koyuyor.”  

‘RAPORU ALMAK İÇİN 4 HASTANE GEZDİK’

Çocuğunun cinsel istismara maruz bırakıldıktan sonra karakola gittiğini söyleyen Ç, karakolda yaşadığı süreci de şöyle anlattı: “Çocuğum olay yerinden kurtulur kurtulmaz en yakın karakola gidiyor. Korktuğu için polise cinsel istismara maruz kaldığını anlatamıyor, telefonun kaybolduğunu söylüyor. Polis oğlumun numarasından telefonu arıyor. Telefon bir iki defa çalıyor, sonra kapanıyor. Çocuğun yaşı küçük olduğu için beni çağırdılar. Çocuğumun cinsel istismara maruz kaldığını ben geldikten sonra öğrendim. Cinsel istismara maruz kaldığını öğrendikten sonra hastaneye gittik. Rapor almamız da kolay olmadı. Rapor alana kadar 4 tane hastane gezdik. Çocuğu tedavi ettirebilecek, bize rapor verecek bir doktor bulamadık.  Gece 03.00 gibi gittiğimiz 4’üncü hastanede rapor verilmeyince olay çıkardım ve durumunun ciddiyetini anlatmaya çalıştım. En son Dış Kapı Hastanesi’nde alanla ilgisi olmayan bir doktor baktıktan sonra raporu alabildik. Ertesi gün Çocuk İzleme Merkezi'ne (ÇİM) gittik. Burada ifade verdik.”

‘FAİL 20 GÜN SONRA YAKALANDI, MAHKEME SERBEST BIRAKTI’

Çocuğun daha fazla psikolojisinin bozulmaması için okula gönderdiğini ama cinsel istismara maruz kaldığının duyulduğundan kaynaklı okul yönetimi tarafından “Bu bizim için sıkıntı olur” denilmesi üzerine çocuğunu okuldan aldıklarını belirten Ç., “Okul yönetimi çözümü okuldan almamız olarak gördü. Çocuğumla konuşarak, onun okuldan biraz uzaklaştırmak istedik.  Bir sene okuldan uzak tuttuk sonra mahkeme kararı ile yeniden başka bir okula yazdırdık. Çocuğun verdiği ifade ve mobese kayıtları tutunca daha fazla olayın üzerine gittik ama Nail Ö.’yü 20 gün sonra yakaladılar. Nail Ö.’yü gözaltına alındıktan sonra nöbetçi mahkemeye çıkardılar. Yeterli delil olmasına rağmen tutuklama olmadı” dedi.

‘SANIK İLE YENİDEN YÜZLEŞMEK ZORUNDA KALDI’

İlk duruşmada sanığın suçlarını kabul etmediğini sürekli  ve bilindik ifadelerle savunma yaptığını belirten Ç, “Karşı tarafın avukatları neredeyse çocuğumu suçlu çıkaracaktı. Çocuğum ilk iki duruşmaya katıldı ve sanıkla yeniden yüzleşti. Çocuk o olayı yeniden yaşadı. Sanık avukatları çocuğuma sürekli sorular sorarak üzerine geldi. Sanık avukatları, ilk ifadesi üzerinde çelişki var diyerek, üzerine gitmeye başladı.  Duruşmada kapalı oturum talep ettik. İkinci duruşmamızda kapalı duruşma kabul edilmedi. Gerekçe göstermediler. Ama sonra üçüncü duruşmada yeniden talep ettiğimizde kabul edildi” sözlerini kaydetti.

‘SÜREKLİ HALÜSİNASYONLAR GÖRDÜ, İNTİHAR ETMEYE ÇALIŞTI’

İlk 6 ay boyunca çocuğunun ciddi sorunlar yaşadığını ve sürekli halüsinasyonlar gördüğünü aktaran Ç., "Çocuğum Nail Ö.’yü sürekli gördüğünü bize söylüyordu. Okulda öğretmenleri sürekli bize uyuduğunu söyledi. Bir ara okul bittikten sonra çocuğum o psikolojiyi atlatamadığı için intihar etmeye çalıştı. Son anda fark edip hastaneye kaldırdık. Hastanede işlemlerimizi yaptıktan sonra eve götürdük. Ama uyuyacağı zaman, sürekli kalkıp pencere ve kapıyı kontrol ediyor.  Kapıları üst üste kilitleme sorunları yaşıyoruz. Biz de atlatması için sürekli yanında desteğimizi sunuyoruz. Halen zorlu bir süreç yaşıyoruz ve atlatmaya çalışıyoruz” dedi.