Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın BELKO şirketine yaptığı atamanın, bakanlık genelgesi gerekçesiyle tescil edilmemesi işlemi mahkeme tarafından yasaya aykırı bulundu.

Karar onanırsa atama yetkisinin belediye meclislerine devredilmesine kararı iptal edilecek.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, BELKO şirketine Kerim Yılmaz atadı.

Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesini gerekçe göstererek Yılmaz’ın ticaret sicilinde tescil ve ilanı işlemini yapmayınca dava açıldı. Mahkeme, Yılmaz’ın tescil işleminin yapılmamasını yasaya aykırı buldu.

Kararı değerlendiren Kerim Yılmaz, “BELKO şirketi olarak açtığımız dava lehimize sonuçlanmıştır. Yasa dışı engellemeler, Ankara halkının aleyhine sonuçlar doğurur” dedi.

Habertürk’ten Yasemin Güneri’nin haberine göre, 31 Mart yerel seçiminde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mansur Yavaş, belediyenin BELKO adlı şirkete Kerim Yılmaz atadı. Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesini gerekçe göstererek Kerim Yılmaz’ın ticaret sicilinde tescil ve ilanı işlemini yapmadı.

Bunun üzerine Ankara 10’uncu Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tüm Ticaret Sicil Genel Müdürlüklerine gönderdiği, “Belediye veya bağlı kuruluşların sahip veya ortağı oldukları belediye şirketlerinin genel kurulunda belediye veya bağlı kuruluşu temsil edecek kişilerin belediye meclisi kararıyla belirlenmesi gerektiği” yönündeki genelgeye istinaden Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün belediye iştiraklerinin yeni yönetimini tescil etmemesine ilişkin yapılan itirazı kabul etti.

BAKANLIK KARARNAMESİ İLE YETKİ DEVRİ

“Yasal bir düzenleme genelge ile ortadan kaldırılamaz. Ticaret Sicil Müdürlüğü, bakanlık genelgesinden önce kanun hükümleri ile bağlıdır” denilen kararda, Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün tescil işlemini yapmamasını yasaya aykırı buldu. Bu kararın ardından Kerim Yılmaz BELKO Genel Müdürü olarak atandı.

İtiraz üzerine dosya istinaf mahkemesine gönderilirken buradan çıkacak kararın, tüm belediye başkanlarına da emsal olacağı belirtildi.

’25 YILDIR BAŞKANA AİT OLAN YETKİ GENELGEYLE ENGELLENDİ’

Mahkeme kararını değerlendiren Kerim Yılmaz, belediye şirketlerinin, özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösterdiğini söyledi.

Şirketlerin Türk Ticaret Kanunu’na bağılı olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Kanunda şirket genel kurullarının nasıl yapılacağı açıktır. Mansur Yavaş yönetimi, tamamen yasaya uygun bir şekilde genel kurulları yapmıştır. Ancak, 25 yıldır yapılan büyükşehir belediye başkanına ait olan atama yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 15 Mayıs 2019’da bir genelgeyle engellenmiştir” dedi.

‘YASA DIŞI ENGELLEMELER, HALKIN ALEYHİNE SONUÇLAR DOĞURUR’

Atama yetkisinin belediye başkanında olduğunu belirten Yılmaz, “BELKO şirketi olarak açtığımız dava lehimize sonuçlanmıştır. Mahkeme, yasal yetkinin Büyükşehir Belediye Başkanı’na ait olduğuna karar verdi. Yasa dışı engellemeler, Ankara halkının aleyhine sonuçlar doğurur. Karara itiraz edildiği için dosya şu an istinaf mahkemesinde. Kararın icrası için kesinleşmesi de zorunlu değildir” diye konuştu.

Mansur Yavaş’ın Ankara Halk Ekmek yönetimine yaptığı atama da Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından Ticaret Bakanlığı’nın genelgesi gerekçe gösterilerek tescil edilmemişti. Kararın belediye meclisinde onaylanması istenmişti.

BELKO hakkında verilen karar sonrası, Halk Ekmek de dava açmaya hazırlanıyor. İstinaf mahkemesi, yerel mahkeme kararını onarsa belediye başkanlarının kullandığı yetki belediye meclisine devredilemeyecek.

NE OLMUŞTU?

Yerel seçimlerde Ankara ve İstanbul gibi büyükşehir belediye meclislerinde üyelerin çoğunluğu AKP’den seçilirken belediye başkanlıklarını CHP’nin alması üzerine hükümetten belediye başkanlarının elini kolunu bağlamak için karşı hamleler gelmeye başladı.

Ticaret Bakanlığı’nın mayıs ayında yayımladığı genelge ile artık belediye iştiraklerine yönetici atama yetkisi belediye başkanlarından alınarak belediye meclisine verildi.

24 NİSAN’DA GÖRÜŞ İSTENDİ

Ticaret Bakanlığı’na bağlı İç Ticaret Genel Müdürlüğü, 31 Mart yerel seçimlerinden 24 gün sonra 24 Nisan 2019 tarihinde “Bakanlığımıza yazılı ve sözlü olarak yapılan başvurulardan; belediyenin aynı zamanda tüzel kişi yönetim kurulu üyesi veya müdürü olduğu belediye iştiraki şirketlerde, yönetim kurulu veya müdürler kurulunda belediye tüzel kişiliğini temsil etmek üzere yetkilendirilen gerçek kişilerin değiştirilmesine yönelik tescil taleplerinde ve yine pay sahibi belediyeyi temsilen şirketlerin genel kuruluna katılacak temsilcilerin belirlenmesinde, belediyedeki hangi organın (belediye başkanı, belediye encümeni, belediye meclisi) kararının aranması gerektiği hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır” diyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nden görüş istedi.

BAKANLIK BİLGİ VERMEDİ

Bakanlık, kendisine bu konuda kimlerin sözlü ve yazılı başvuruda bulunduğuna ilişkin bir bilgi vermedi.

Bu başvuru üzerine de hemen kolları sıvayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü de 20 Mayıs 2019 tarihinde gönderdiği cevabi yazısında, belediye şirketlerinin yapısı ve belediye meclislerinin görevlerine ilişkin uzun bir hukuki mütalaanın ardından belediye şirketlerinde atama yetkisinin belediye meclisinde olduğuna dair görüş bildirdi.

MÜDÜRLÜKLERE GÖNDERDİ

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen “Belediye şirketlerine yönetici atama yetkisi belediye meclisindedir” şeklindeki mütaalayı tüm ticaret sicili müdürlüklerine gönderdi.

Yetki darbesi anlamına gelen iki bakanlığın yazışmalarının ve Ticaret Sicili Müdürlüklerine yazının gönderilmesinin ardından ilk yetki gaspı da Ankara’da yaşandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Halk Ekmek Yönetim Kurulu’na atadığı isimler, bu genelgeye dayanarak Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından onaylanmadı.