Muş Cezaevi'nden Van T Tipi Kapalı Cezaevine sevk edilen Mehmet Sayılğan ve İdris Işık adlı tutuklular, çıplak aramaya karşı çıktıkları için gardiyanlar tarafından darp edildi.

Bunun üzerine iki tutuklu mahkemeye başvurarak gardiyanlar hakkında şikayetçi olurken, mahkeme iki tutuklunun talebine reddetti. Başvuruyu reddeden mahkeme tutuklular hakkında "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Devlet görevlisine hakaret" iddiasıyla dava açtı.

DARP EDİLEN TUTUKLULARA HAPİS CEZASI

Mezopotamya Ajansı'nda n Adnan Bilen'in haberine göre, Van 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada savunma yapan İdris Işık yaptığı çıplak aramaya maruz bırakılmak istendikleri için buna izin vermediği için gardiyanların saldırısını uğradığını söylerken, Mehmet Sayılğan ise "Biz tutuklu olduğumuz için kesinlikle haksız çıkan taraf biz oluyoruz. Biz kimseye hakaret etmedik. Sadece çıplak aramaya karşı çıktım. Olayda mağdur olduğum halde biz suçlu ilan edildik" dedi.

Kararını veren mahkeme Mehmet Sayılğan ve İdris Işık hakkında "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Devlet görevlisine hakaret" iddiasıyla 1 yıl 15'er gün hapis cezası verdi.

'ISLAH OLMAYAN SUÇLU KİŞİLİKLERİ VAR'

Mahkeme gerekçeli kararında tutukluların gardiyanlara hakaret ettiği iddia edilerek, "Sanıkların hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme eylemini aynı fiille birden fazla müştekiye karşı gerçekleştirdiği anlaşıldığından, sanık İdris Işık ve sanık Mehmet Sayılğan açısından adli sicil kaydının incelenmesinde sabıkalı, ıslah olmayan suçlu kişiliği ve geçmişi sanığın tutum ve davranışları değerlendirildiğinde suçtan pişman olduklarına dair durum gözlenmediğinden ertelemenin uygulanmasına yer olmadığına karar verilmiştir" denildi.

İSTİNAF KARARI ONADI, DOSYA YARGITAY'DA

Avukatlar ardından mahkemenin bu kararını Erzurum İstinaf Mahkemesi'ne taşıdı. Kısa süre içerisinde karar veren mahkeme "Mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delilerde veya işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu anlaşıldığından sanıkların başvurularının reddine karar verilmiştir" diyerek yerel mahkemenin kararını kesin olarak onadı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı