Diyarbakır’da Lunaparkta bindikleri gondolda zafer işareti yaparak “Bijî Serok Apo” şeklinde slogan attıkları öne sürülen 2 çocuk hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davada beraat kararı çıktı.

Mahkeme kararın gerekçesinde, sloganı ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Deniz Tekin’in haberine göre, Diyarbakır Merkez Kayapınar ilçesinde 15 Haziran 2018’de yaşanan olayda iddiaya göre, Ramazan Bayramı olması nedeniyle eğlenmek amacıyla Lunapark’a giderek gondol denilen eğlence aracına binen A.H. (17) ve İ.T. (17) isimli çocuklar, zafer işareti yapıp “Bijî Serok Apo (Yaşasın Başkan Apo)” sloganı attı.

Bu sırada parkta görevli olan polisler, “Bijî Serok Apo” sloganı atıp zafer işareti yaptıklarını ileri sürdüğü çocukları, tutanak tutarak gözaltına aldı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’ne götürülen çocuklar, aynı gün savcılık talimatıyla serbest bırakılarak, karakola çağrılan ailelerine teslim edildi.

SAVCI ÇOCUKLARIN HER ŞEYİNİ ARAŞTIRDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, çocuklar hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yürüttüğü soruşturmayı 10 günde tamamlayarak 26 Haziran’da iddianame hazırladı. İddianamede, 1 yıldan 5 yıla kadar hapsi istenen çocukların soruşturma kapsamında alınan ifadelerinde, üzerlerine atılı suçlamayı reddettikleri, olay günü slogan atmadıkları ve zafer işareti yapmadıkları aktarıldı. İddianamede, çocuklar hakkında yapılan araştırmada, sosyal medya hesaplarının bulunmadığı, yakalama kayıtlarının olmadığı, haklarında gizli tanık beyanlarının ve sicil bilgilerinin olmadığı ifade edildi.

SLOGANIN ZAFER İŞARETİYLE ATILMASI

İddianamede, çocukların herkesin görebileceği lunapark içerisinde zafer işareti yaparak ''Bijî Apo, Serok Apo” şeklinde slogan attıkları ileri sürülerek, sloganın zafer işaretiyle birlikte atılması ve çevreye etkisi düşünüldüğünde çocukların, PKK ve KCK’nin “cebir, şiddet ve tehdit unsuru içeren meşru yöntemlerini övdüğü ve teşvik ettiği” savunuldu. Çocuklarının üzerine atılı eylemin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) koruması altında bulunan, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ile toplantı ve gösteri düzenleme hakkı kapsamında değerlendirilmeyeceği kaydedilen iddianamede, çocukların PKK ve KCK’nin destekçisi olduklarını belli ederek örgüte manevi destek vermek suretiyle örgütünün propagandasını yaparak üzerlerine atılı suçu işledikleri iddia edildi.

YARGITAY KARARINA ATIFTA BULUNULDU

İddianameyi kabul eden Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Haziran’da görülen davanın ilk duruşmasında, çocukların üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle haklarında beraat kararı verdi. Mahkeme gerekçeli kararında, Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi’nin 2015 yılında ifade özgürlüğüne ilişkin “İfade özgürlüğü sadece memnuniyetle karşılanan zararsız veya önemsiz sayılan insanların kayıtsız kalabileceği bilgi ve fikirler için değil, aynı zamanda demokratik toplumu şekillendiren çoğulculuğun, hoşgörünün ve geniş fikirliliğin doğasında bulunan bir gereklilik olarak saldırgan, şok eden, rahatsızlık veren veya ayrılık yaratabilen fikirler içinde uygulanabilmelidir” şeklindeki içtihadına atıfta bulundu.

'BİJİ SEROK APO’ CEBİR ŞİDDET İÇERMİYOR'

Gerekçeli kararda, savcılık ifadelerinde zafer işareti yapıp slogan atmadıklarını belirten çocukların, slogan atıp, zafer işareti yaptıklarını kabul eden mahkeme, kararın devamında şu ifadelere yer verdi: “Çocukların lunaparka gidip ‘gondol’ denilen eğlence aracına binip zafer işareti yaparak ‘Biji Apo, Serok Apo (Yaşasın, Başkan Apo)’ şeklinde slogan attıkları, böylelikle örgüt propagandası yapma suçunu işledikleri iddiasıyla dava açılmış ise de somut olay incelendiğinde söz konusu sloganların bu maddede öngörülen örgütün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini övme veya bu yöntemlere başvurmayı meşru gösterme ve teşvik niteliğinde olmadığı, bu nedenle küçüğün üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla, Yargıtay'ın yukarıda bahsedilen ilamındaki hususlar dikkate alınarak küçüklerin unsurları oluşmayan örgüt propagandası suçundan beraatine karar verilmiştir” denildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı