Tutuklu HDP Milletvekili İdris Baluken, Elazığ'da yaptığı bir konuşma nedeniyle 10 yıla kadar hapis istemiyle açılan davadan beraat etti.

MA'dan Deniz Tekin'in haberine göre emsal bir karara imza atan mahkeme, Baluken’in konuşmasının "ifade özgürlüğü" standartlarında kaldığına hükmetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eşbaşkanları ve milletvekillerine yönelik birçok kentte 4 Kasım 2016’da yapılan eş zamanlı operasyonda tutuklanarak yargılandığı davada 16 yıl, 8 ay hapis cezasına çarptırılan partinin Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken hakkında  Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Elazığ İl Örgütü'nün 2012 yılında gerçekleştirdiği 2’nci Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşma nedeniyle yasama dokunulmazlığı kaldırılması talebiyle fezleke hazırlanmıştı. 
 
Milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının 20 Mayıs 2016’da kaldırılmasının ardından Baluken hakkında hazırlanan fezleke, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianameye dönüştürülerek 10 yıla kadar hapsi istenmişti. Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davada, "Örgüt propagandası yapmak", "Suçu ve suçluyu övmek" ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" iddialarıyla suçlanan Baluken’in 10 yıla kadar hapis ile cezalandırılması istenmişti. İddianamede, Buluken'in 2012 yılında yaşanan güncel ve siyasal olaylar, Kürt sorunun demokratik çözümü ve PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ilişkin yaptığı konuşma suç unsuru olarak gösterilmişti.
 
SAVCI: KONUŞMASI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
 
Yargılamanın 21 Aralık 2016’da başlandığı davada, sağlık sorunları nedeniyle Ses Görüntü Bilgi Sistemi’ne (SEGBİS) çıkmayan Baluken hakkında mahkeme, zorla SEGBİS’e çıkarılması için tutuklu olduğu cezaevine müzekkere yazmıştı. Baluken ve avukatı Reyhan Yalçındağ mahkemede yaptıkları savunmada, suçlama konusu yapılan konuşmanın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında herhangi bir suç unsuru taşamadığını belirterek, beraat talep etmişti. Duruşma savcısı, davanın esası hakkında verdiği mütalaasında Baluken’in sözleri dikkate alındığında, siyasetçi olması nedeniyle sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı, bu nedenle üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatını talep etti.
 
MAHKEME: KONUŞMASI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ STANDARTLARINDA
 
Yargılamayı geçtiğimiz 17 Mayıs’ta tamamlayan Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Baluken hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme; kararının gerekçesinde, siyasi parti faaliyetleri kapsamında yaptığı konuşmalar nedeniyle tutuklanarak onlarca yıl hapis istemiyle yargılanan HDP milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve yöneticileri için emsal olabilecek bir karara imza attı. Mahkeme, Baluken’in yaptığı konuşmanın içeriğinde “şiddete çağrı”, “tahrik ve teşvik edici ya da silahlı direnişe ve isyana davet” şeklinde insanda saldırgan duygular oluşturacak biçimde anlamsız bir nefret yaratarak şiddetin doğmasına uygun bir ortamı kışkırtacak nefret söylemi içermediğine işaret etti. Baluken’in dava konusu yapılan konuşmasının bütünün Yargıtay içtihatlarınca kabul edilen ifade özgürlüğü standartları kapsamı içinde kaldığına hükmeden mahkeme, Baluken’in üzerine atılı eylemin kanunda da suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraatına karar verildiğini kaydetti.